poniedziałek, 28 grudnia 2015

CHAŁWOWIEC (bez pieczenia)


Jeżeli lubicie sezam to to ciasto jest w szczególności dla Was. Herbatniki przełożone delikatnym ale jednak ciężkim kremem chałwowym na bazie masła. Do tego  prażony sezam, dżem wiśniowy dla przełamania smaku i wiórki czekolady. Kompozycja słodka, syta ale tak pyszna że nie da się jej oprzeć. Po jednym kawałku będziecie chcieli więcej. Na długo pozostanie Wam ono w pamięci. Polecam.

~ aleksandra




CHAŁWOWIEC
(blaszka 20x20cm)

Spód i przełożenie:
- ok. 400g herbatników czekoladowych
- ok. 250g biszkoptów "kocie języczki"

Masa chałwowa:
- 1 budyń waniliowy
- 300 g miękkiego masła
- 200 g chałwy waniliowej

Dodatkowo:
- 1/2 słoika dżemu wiśniowego
- 4 łyżki prażonego sezamu
- 50 g czekolady gorzkiej startej na tarce o grubych oczkach
- 3/4 mocnej ciepłej kawy

Wykonanie:

Gotujemy budyń w 3/4 ilości mleka podanego na opakowaniu. Przykrywamy go folią i pozostawiamy do ostygnięcia (powinien mieć temperaturę pokojową). 
Masło ubijamy wraz z pokruszoną chałwą na jasną i puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyniu nie przerywając ucierania. Masa chałwowa powinna być jednolita i gładka. Dzielimy ją na dwie różne części. Do jednej części dodajemy prażony sezam. Mieszamy do połączenia się składników. Od masy bez dodatku sezamu odejmujemy 3 łyżki.
Blaszkę wykladamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy połowę herbatników czekoladowych namoczonych ówcześnie w kawie (nie trzymamy zbyt długo herbatników w kawie, robimy to szybko i sprawnie). Na herbatnikach rozsmarowujemy połowę masy chałwowej. Następnie namaczamy w kawie "kocie języczki" i delikatnie wciskamy je w masę. W przestrzeni pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy dżem. Wykładamy masę chałwową z dodatkiem sezamu. Na wierzchu układamy herbatniki czekoladowe namoczone w kawie. Ponowienie rozsmarowujemy masę chałwową ( 3 wcześniej odłożone łyżki). Całość posypujemy startą czekoladą. Schładzamy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem wyjmujemy przynajmniej 30 minut wcześniej z lodówki.

Smacznego!




                                       Inspiracja

2 komentarze :

  1. O rany! Toż to musi być przepyszne! :D Uwielbiam ciasta z chałwą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, było przepyszne ;) zniknęło w mgnieniu oka ;)

      Usuń