poniedziałek, 18 lipca 2016

BUDYNIOWE CIASTO Z CZARNĄ PORZECZKĄ



Za oknem deszcz nie chce pszestaje padać. Porzeczki na krzaczkach osiągnęły już szczyt dojrzałości, dlatego nadszedł najwyższy czas żeby coś z ich udziałem upiec.
Prosty przepis, mało składników które każdy ma w domu. I sezonowe owoce, które są obecnie na wyciągnięcie ręki. Szybkość wykonania jest piorunująca i bardzo efektowna.
Ciasto wyszło przepyszne, aromatyczne, wilgotne i  bardzo miękkie. Kwaskowatość porzeczek delikatnie przełamuje smak słodyczy ciasta. Bardzo dobrze smakuje ze śmietaną. Polecam!

~ aleksandra


BUDYNIOWE CIASTO Z CZARNĄ PORZECZKĄ
(tortownica 23-24 cm)

Ciasto:
- 150 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g budyniu waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 150 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 300-400 g czarnej porzeczki

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.

Czarną porzeczkę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym dobrze ucierać żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia w 3 partiach dodajemy do masy. Ucieramy tylko do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę przekładamy do blaszki. Pieczemy ciasto przez 35 minut do suchego patyczka. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis zmodyfikowany pochodzi z tej strony.

Smacznego!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz