poniedziałek, 13 lutego 2012

Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe.

Ciasto cienkie, do którego zagniecenia potrzeba jedynie mąki, soli, masła i trochę zimnej wody. W czasie gdy ciasto odpoczywa można swobodnie przygotować nadzienie. Połączenie jabłek i rozmarynu nie jest typowe jednak w przypadku tego ciasta sprawdza się idealnie. Nie jest zbyt słodkie, ponieważ do samego ciasta nie dodaje się grama cukru, a cukier który dodany jest do jabłek stanowi niewielką ilość. Delikatnie kruche, a zarazem miękkie. Po upieczeniu oprószone cukrem i podane w towarzystwie bitej śmietany smakuje wyśmienicie. 


Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- spora szczypta soli
- 7 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki
- 5-6 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
- 1 łyżka igiełek rozmarynu
- 3 kwaskowate jabłka (w oryginale 6szt.), obranych i pokrojonych w cieniutkie cząstki
- 2/3 szklanki cukru
Oraz:
- 1 jajko
- 1 łyżka wody






Wykonanie:
Mąkę wymieszaj z solą i przełóż do blendera, dodaj masło i zmiksuj ( ja zrobiłam to rekoma). Powoli wlewaj wodę ciągle miksując, aż powstanie kruszonka. Ulep kulę z ciasta, zwiń ją w folię i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. 
Rozgrzej piekarnik do 200-210 stopni. Rozwałkuj cisto na placek (o średnicy 10cm większej od formy na tartę), przełóż do formy. 
Przygotuj nadzienie: posiekaj drobniutko rozmaryn. Połowę jabłek ułóż na cieście, posyp połową cukru oraz rozmarynem. Ułóż kolejna warstwę z pozostałych jabłek i posyp resztą cukru. Zwisające brzegi ciasta zwiń, tak aby przykryły jabłka przy brzegach formy, a  środek pozostał wolny. Utrzyj jajko z wodą, posmaruj cisto i wstaw je do piekarnika. Piecz 30min. Po upieczeniu ostudzić i podawać w temperaturze pokojowej.


Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej "Spotkanie z rozmarynem".

2 komentarze :

  1. coz za pysznosci !
    Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie rozmarynu z jabłkami i lekko kruchym ciastem stanowi istną rozkosz..;)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń