sobota, 31 marca 2012

Chrupiąca pizza z mozzarellą i pomidorami.

Bardzo szybka pizza. A w dodatku puszysta - tak jak lubię- i chrupiąca. Delikatnie spieczona zna brzegach a idealnie miękka w środku. Nadają się do niej każde dodatki. Ja wybrałam mozzarellę, pomidora, pieczarki, ser ricotta oraz oliwki. Jak zaznacza sama autorka, żeby pizza się udała należy trzymać się przepisu i wówczas wszystko się uda. Polecam!


Pizza z mozzarellą i pomidorami.
Ciasto:
- 2/3 szklanki wody
- 10g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150g mąki
- łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli






Sos: 
- 1 średni pomidor
- ząbek czosnku
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- oregano

Dodatki:
- pół białej mozzarelli
- 1 mały pomidor
- 2 średnie pieczarki
- 10 oliwek zielonych
- łyżka sera ricotta
- bazylia i rukola

Wykonanie:
Sos:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Czosnek obrać i drobno pokroić i dodać do pomidorów. Podgotować razem na małym ogniu, a następnie doprawić solą, pieprzem i oregano. Pozostawić do ostygnięcia, a później wymieszać delikatnie z jogurtem.
Ciasto:
Wodę podgrzać, a następnie przelać po połowie do dwóch miseczek. Do jednej dodać drożdże i cukier po czym delikatnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży - odstawić na 5min. Do drugiej wlać oliwę. Na stolnicę lub czysty blat przesiać mąkę, zrobić w niej  wgłębienie i powoli wlewać wodę z drożdżami delikatnie łącząc składniki. Następnie wlać wodę z oliwą. Ciasto wyrabiać ok 8-10 minut. Uformować kulę, którą należy wysmarować oliwą i przełożyć do miski. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do momentu podwojenia objętości, czyli na 40-50 minut.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Ciasto wyłożyć na blat i jeszcze chwilkę wyrabiać. Na wysmarowaną oliwą blaszkę przełożyć ciasto i rozpłaszczyć ręką równomiernie na całej powierzchni formując grubszy rant. Odstawić do momentu całkowitego rozgrzania się piekarnika. Na cieście rozsmarować sos pomidorowy i rozłożyć składniki pomijając bazylię i rukolę. Piec 15 minut do czasu zrumienienia się lekko ciasta. Po wyjęciu udekorować bazylią lub rukolą i od razu podawać. 








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz