Pierś kurczaka nadziewana mięsem mielonym z oliwkami, czosnkiem i bazylia. Nietypowe połączenia tak różnych rodzajów mięs, które razem dają niesamowity smak. Kurczak jest bardzo aromatyczny, z chrupiącą skorupką na zewnątrz i miękkim, delikatnym mięsem w środku. Smaży się go na średnim ogniu do momentu uzyskania złotego koloru. Wyśmienite z młodymi ziemniakami ze śmietaną w towarzystwie groszku i marchewki. Polecam!
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 100g mięsa mielonego
- 5 czarnych oliwek pokrojonych w małą kosteczkę
- mała cebula drobno posiekana
- ząbek czosnku drobno posiekany
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 6-8 listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
Panierka:
- jajko
- bułka tarta
Wykonanie:
W misce wymieszać razem mięso mielone, oliwki, cebulę i czosnek. Dokładnie wyrobić i dodać jajko, bułkę tartą i posiekaną bazylię. Wymieszać do połączenia się wszystkich składników. doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Piersi z kurczaka umieścić w woreczku foliowym i roztłuc tłuczkiem na cieniutkie kotlety. Posolić i popieprzyć. Na tak przygotowanego kurczaka nakładać farsz z mięsa mielonego. Zwijać jak kotleta de volaille. Obtoczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej, po czym powtórzyć tą czynność. Podwójna panierka kotletów zagwarantuje bardzo chrupiącą skórkę.
Na rozgrzana patelnię wlać olej i na małym ogniu smażyć kotlety na złoty kolor. Radzę nie śpieszyć się ze smażeniem ponieważ, potrzeba troszkę czasu, żeby mięso mielone w środku delikatnie się poddusiło. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i od razu podawać.
Smacznego!
bardzo ciekawa propozycja! wiele już spotkałam mięsiw, ale takie pierwsze widzę. i podoba mi się!
OdpowiedzUsuńchyba skorzystam, dla odmiany!
Polecam z czystym sumieniem..;)
Usuńpychota,mialam dzis na obiad,dziekuje,Maja38.
OdpowiedzUsuńCieszy mnie że smakowało..;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń