Na weekend polecam dla wszystkich miłośników ciemnego pieczywa aromatyczny chleb czekoladowy. Pieczywo bardzo łatwe do wykonania, chociaż jest dość pracochłonne. Nowe wcielenie ciemnego pieczywa, które w oryginalnej wersji jest słodkie i mniej wilgotne. Po kilku zmianach w przepisie chleb wyszedł z bardzo delikatnym i wilgotnym środkiem, a na dodatek z miękką skórką. Pasują do niego wszystkie wytrawne dodatki. Polecam na weekendowy poranek.
Pyszny czekoladowy chleb na ziemniakach.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki cukru
- 30g drożdży
- 2 łyżki glukozy (można pominąć)
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżki kawy inki
-150g ugotowanych i rozgniecionych trzepaczką ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Mleko podgrzać w rondelku i zestawić z palnika. Dodać masło oraz cukier i mieszać do momentu rozpuszczenia. Kiedy mleko lekko przestygnie dodać drożdże i glukozę. Dokładnie wymieszać i wlać roztrzepane jajka. W dużej misce wymieszać razem mąkę, kakao, sól, ziemniaki i inkę. Do suchych składników wlać mleko z drożdżami i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Elastyczne ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Pozostawić je tak na 10-15min aby odetchnęło. Po tym czasie wyrabiać je jeszcze przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski wysmarowanej masłem. Przykryć je ściereczką i odstawić na 1,5- 2 godzin do momentu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 8-14 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, a na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Blaszkę 21x21 wysmarować oliwą i posypać bułką tartą lub słonecznikiem. Uformować dowolnych rozmiarów bochenek i przełożyć go do formy. Piec 1,5-2 godziny. Wyjąć z piekarnika i pokropić zimną wodą. Na 15 minut przykryć ściereczką, a potem wyłożyć z blaszki i ostudzić na kratce.
Swobodnie można upiec z tych składników dwa mniejsze bochenki.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz