czwartek, 22 marca 2012

Pyszny czekoladowy chleb na ziemniakach.

Na weekend polecam dla wszystkich miłośników ciemnego pieczywa aromatyczny chleb czekoladowy. Pieczywo bardzo łatwe do wykonania, chociaż jest dość pracochłonne. Nowe wcielenie ciemnego pieczywa, które w oryginalnej wersji jest słodkie i mniej wilgotne. Po kilku zmianach w przepisie chleb wyszedł z bardzo delikatnym i wilgotnym środkiem, a na dodatek z miękką skórką. Pasują do niego wszystkie wytrawne dodatki. Polecam na weekendowy poranek.

Pyszny czekoladowy chleb na ziemniakach.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki cukru
- 30g drożdży
- 2 łyżki glukozy (można pominąć)
- 2 jajka 
- 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżki kawy inki
-150g ugotowanych i rozgniecionych trzepaczką ziemniaków
- 2 łyżeczki soli








Wykonanie:
Mleko podgrzać w rondelku i zestawić z palnika. Dodać masło oraz cukier i mieszać do momentu rozpuszczenia. Kiedy mleko lekko przestygnie dodać drożdże i glukozę. Dokładnie wymieszać i wlać roztrzepane jajka. W dużej misce wymieszać razem mąkę, kakao, sól, ziemniaki i inkę. Do suchych składników wlać mleko z drożdżami i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Elastyczne ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Pozostawić je tak na 10-15min aby odetchnęło. Po tym czasie wyrabiać je jeszcze przez kilka minut, a następnie przełożyć do miski wysmarowanej masłem. Przykryć je ściereczką i odstawić na 1,5- 2 godzin do momentu podwojenia objętości.  Podrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 8-14 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, a na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą. Blaszkę 21x21 wysmarować oliwą i posypać bułką tartą lub słonecznikiem. Uformować dowolnych rozmiarów bochenek i przełożyć go do formy. Piec 1,5-2 godziny. Wyjąć z piekarnika i pokropić zimną wodą. Na 15 minut przykryć ściereczką, a potem wyłożyć z blaszki i ostudzić na kratce.
Swobodnie można upiec z tych składników dwa mniejsze bochenki.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz