Pyszna kanapka z serkiem typu włoskiego, pomidorem, oliwkami i ziołami. Dobrze zrumieniona i doprawiona. W smaku i wyglądzie przypominająca pizzę. Ser dla urozmaicenia zastąp mozzarellą, którą możesz zrumienić na bułce w piekarniku. Kanapka uzyska wówczas intensywniejszy smak. Bułka maślana to również urozmaicenie w tego rodzaju daniach, która może być zastąpiona innego rodzaju pieczywem. Wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno. Nadaje się zarówno na śniadanie, lunch jak i kolację. Delikatna, lekka i smaczna. U mnie sprawdziła się bez dwóch zdań. Polecam.
Składniki:
- bułka maślana
- ząbek czosnku
- ser typu wiejskiego lub mozzarella
- 4 plasterki pomidora
- 6 czarnych oliwek
- kilka listków bazylii
- oregano
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.
Bułkę maślaną przekroić na pół i włożyć do piekarnika. Upiec na rumiano. Po wyjęciu każdą połówkę bułki
posmarować delikatnie ząbkiem czosnku. Następnie położyć kawałki serka typu wiejskiego, plasterki pomidora. Oliwki przekroić na pół i rozłożyć na pomidorze. Udekorować bazylią, a na końcu posypać oregano i polać oliwą.
Pewnie, do deski z takimi kanapkami każdy Włoch by się przysiadł. Pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuń