Chrupiąca sałatka z kapusty pekińskiej z pestkami dyni, nasionami słonecznika w sosie majonezowo-miodowym. Lekko pikantna z delikatną nutą słodyczy. Bogata w smaku i dość sycąca. To co najbardziej w niej lubię to tą chrupkość. Ta pyszna i soczysta sałatka idealnie nadaje się do dań z grilla na które właśnie nadeszła pora. Polecam!
Sałatka z kapusty pekińskiej.
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 czerwona cebula
- 7 rzodkiewek
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- szczypiorek
- sól, pieprz
Sos:
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Kapustę pekińską, obie papryki, cebulę, szczypiorek i rzodkiewkę drobno kroimy i przekładamy do miski lub salaterki. Pestki dyni i nasiona słonecznika zrumieniamy na patelni.
Wszystkie składniki sosu można potraktować blenderem żeby uzyskać sos o jednolitej konsystencji. Jeżeli mamy trochę czasu wówczas zacznijmy od ucierania miodu z majonezem. Następnie wlewajmy powoli oliwę lub olej. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajmy sok z cytryny i całość doprawmy solą i pieprzem.
Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i posypujemy uprażonymi nasionami słoneczniki i pestkami dyni.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz