Przepyszny, delikatny, miękki i wilgotny keks z dużą ilością bakalii polany domową polewą czekoladową i obsypany wiórkami białej czekolady. To klasyczne i z pewnością niezbyt nowoczesne ciasto jednak jego niepowtarzalny smak i duża ilość bakalii przyciągną niejednego domownika. Jest łatwy do wykonania i przechowywania. Długo utrzymuje świeżość. Nadmiar ciasta można zamrozić.
Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki
- 5 jaj
- łyżeczka miodu
- cukier waniliowy
-250g cukru pudru
- 250g miękkiego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g bakalii
- łyżeczka spirytusu
Polewa:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- aromat rumowy
Dekoracja:
- 2 kostki startej na grubej tarce czekolady
Wykonanie:
Ciasto: Miękkie masło utrzeć. Podczas ucierania dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Do masy dodać spirytus, miód oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Ubić pianę z białek i dodać ją do masy keksowej i delikatnie wymieszać. Na końcu wrzucić bakalie, połączyć wszystkie składniki. Ciasto przełożyć do formy keksowej i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 50 minut.
Polewa: Wszystkie składniki polewy umieścić w rondelku i podgrzewać je na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Nie należy zagotowywać polewy.
Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na 15 minut w blaszce. Następnie wyłożyć na kratkę i ostudzić. Polać przygotowaną wcześniej polewą, którą posypać wiórkami z białej czekolady kiedy już lekko stwardnieje.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz