czwartek, 19 kwietnia 2012

ZIEMNIACZANE BABECZKI POD MUSZTARDOWYM BESZAMELEM

Delikatne w smaku i szybkie do zrobienia duże babeczki ziemniaczane z marchewką, bekonem i cebulą zapieczone pod beszamelem. Dodanie do sosu musztardy nadaje beszamelowi wyrazistego i niepowtarzalnego smaku. Babeczki za sprawą jajek są wystarczająco wilgotne w środku. Przygotowanie jest bardzo proste, mimo że trzeba je podzielić na kilka etapów. Zapiekamy jedynie 30 minut i danie gotowe. 
Można również zapiec w jednej formie i wówczas otrzymamy przepyszna zapiekankę z warzywami. 

Ziemniaczane babeczki zapiekane pod musztardowym beszamelem.
Składniki:
- 4 średniej wielkości surowe ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 200g ugotowanych ziemniaków
- 200g bekonu lub kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 serki topione (trójkąty)
- sól, pieprz
- szczypiorek
- parmezan

Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki maki
- 370ml mleka
- 1 łyżka musztardy
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Foremki od dużych muffinów wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Beszamel: Do rondelka wrzucić masło i rozpuścić je na wolnym ogniu. Dodać mąkę i trzepaczką energicznie połączyć składniki. Nadal mieszając powoli wlewać mleko. Dodać musztardę. Sos powinien być dość gęsty. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić.
Babeczki: Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej przygotowaną cebulę z czosnkiem. Boczek i ugotowane ziemniaki pokroić w kosteczkę i dodać do cebuli. Smażyć na małym ogniu do momentu uzyskania złotego koloru. Następnie dodać serki topione i delikatnie połączyć. Pozostawić do roztopienia się serków.
Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać ziemniaki z boczkiem i serkami. Wszystko delikatnie wymieszać, aby wszystkie produkty się połączyły.
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać za pomocą widelca.
Do przygotowanych foremek nakładać farsz, który należy zalać jajkami. Na końcu polać beszamelem i posypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30-40 minut.
Podawać z kleksem ze śmietany.










1 komentarz :

  1. o matko! jak tylko przeczytałam "beszamel" to zaraz weszłam:) kocham ten sos,z dodatkiem musztardy nie jadłam-brzmi całkiem zachęcająco:)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń