środa, 23 maja 2012

BURGER Z GRILLA

Dobrze znane wszystkim kotlety mielone wołowo-wieprzowe podawane na chrupiącej, grillowanej bułce z dodatkiem pomidora, sałatki z ruccoli i polane sosem czosnkowym.

Dla urozmaicenia do mielonego mięsa dodajemy pieczarki oraz ser feta. Pozostałe składniki to sól, pieprz, cebula i bułka tarta. Pozostaje wymieszać wszystko razem i wrzucić na grilla. W przypadku niesprzyjającej pogody na grillowanie burgery można podsmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.

Burgery z grilla z ruccolą.
Składniki:
- 4 duże bułki hamburgerowe
- ruccola
- sos balsamiczny figowy
- 1 łyżka rodzynek
- sezam
- 4 plastry pomidora
- sos czosnkowy
- sałatki warzywne

Składniki na 4 burgery:
- 300g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 50g pieczarek
- 1/2 czerstwej bułki
- 1 mała cebula
- 20g sera feta
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz

Wykonanie:
 Mielone mięso przekładamy do miski. Czerstwą bułkę namaczamy w niewielkiej ilości wody lub mleka, a później odciskamy z niej nadmiar płynu. Pieczarki dokładnie myjemy, w razie potrzeby obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę należy obrać i posiekać, a następnie zeszklić na patelni. Fetę kroimy na nieduże kawałki lub rozdrabniamy palcami. Tak przygotowane składniki dodajemy do mielonego mięsa. Dokładnie wszystko mieszamy ze sobą, wsypujemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z mięsa kulki a następnie je spłaszczamy. Układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy. 
Sałatka z ruccoli to nic innego jak spora garść ruccoli, polana sosem balsamicznym i posypana rodzynkami i sezamem.
Bułkę przekrawamy na pół i podpiekamy na grillu. Na spodniej części pieczywa rozsmarowujemy majonez lub ketchup. Na to kładziemy sałatkę z ruccoli, następnie upieczonego kotleta, pomidora i na końcu wszystko polewamy sosem czosnkowym. Przykrywamy drugą połówką bułki i zabieramy się do jedzenia. Bardzo dobrze się komponuje z sałatkami warzywnymi.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz