czwartek, 24 maja 2012

RYŻOWA KRAJANKA

Kolejna propozycja batonów tym razem czekoladowych, która nie jest zaliczana do zdrowych słodkości. Gwarantuję, że po zjedzeniu kilku kostek nic nam się nie stanie ale z pewnością małe wyrzuty sumienia się pojawią się w naszych głowach. Batoniki te są znakomita przekąską dla dzieci. U mnie w rodzinie rozeszły się w moment. 
Aby przygotować takie słodkości potrzebny nam będzie ryż preparowany, czekolada, kawałek masła, miód i owoce z kompotu. Bardzo łatwy przepis, który można zrobić w domu przy pomocy dzieci. Myślę, ze obie strony będą czerpać z tego satysfakcję. 
Zapraszam do spróbowania i komponowania własnych batonów.
Miłego dnia!

Kruche batoniki czekoladowe przełożone wiśniami.
Składniki:
Warstwa z białej czekolady:
- 55g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150g białej czekolady
- 60g podpieczonego, preparowanego ryżu

Warstwa z czekolady deserowej:
- 55g masła
- 1 łyżka miodu
- 130g czekolady deserowej
- 70g podpieczonego, preparowanego ryżu

Ewentualnie:
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu




Wykonanie:
Formę do pieczenia o średnicy 21 cm należy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Aby przygotować warstwę z białej czekolady należy roztopić masło, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i starannie wymieszać. Przełożyć do foremki, odcisnąć i wyrównać wierzch.
Na warstwę z białej czekolady można wyłożyć wydrylowane wiśnie z kompotu.
Aby przygotować warstwę z ciemnej czekolady, należy roztopić masło, miód i czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i starannie wymieszać. Przełożyć na stwardniałą warstwę białej czekolady i schładzać w lodówce, aż kolejna warstwa również stężeje.
 Wyjąć blok z formy i ostrym nożem, ostrożnie pokroić na małe kwadratowe batoniki.
Kruche batoniki można przygotować nawet 4 dni wcześniej przed podaniem.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz