niedziela, 20 maja 2012

RYBNE RATATOUILLE Z WARZYWAMI


Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam rybne ratatouille z młodymi ziemniaczkami i ziołową sałatką. Przepyszna propozycja na niecodzienną niedzielę. Delikatna ryba w towarzystwie warzyw, ziołowej sałatki i młodych ziemniaków. Obok talerza należy tylko postawić kieliszek z winem i rozkoszować się tym przepysznym daniem. Zapewniam, że nikt nie wstanie od stołu rozczarowany.

Rybne ratatouille z młodymi ziemniakami i ziołową sałatką.
Składniki:
Ratatouille:
- 1 duży pomidor
- 1 duża cukinia
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 4 filety z halibuta lub pangi
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 8 łyżeczek masła
- 1 łyżka tymianku
- sól, pieprz




Ziołowa sałatka:
- bazylia
- szczypiorek
- natka pietruszki
- koper
- sałata masłowa
- rukola
- roszponka
- słonecznik
- ocet balsamiczny
- oliwa
- sól, pieprz

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ratatouille: Pomidora, cukinie i bakłażana umyć, a cebulę obrać i  pokroić warzywa w cienkie plastry. Odsączyć na papierowym ręczniku. Następnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron. Na papierze do pieczenia ułożyć na przemian w dwóch rzędach warzywa. Na nie położyć po filecie ryby. Czerwoną paprykę umyć, a czosnek obrać i razem pokroić w drobną kosteczkę, a następnie rozłożyć na rybie. Na wierzch każdego filetu położyć po dwie łyżeczki masła. Posypać tymiankiem i zwinąć szczelnie, aby w czasie pieczenia nie doszło do otworzenia się "pakunku". Zapiekać 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku.
Ziołowa sałatka: Wszystkie zioła w dowolnej ilości umyć i osuszyć. Można porwać na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, octem balsamicznym i oliwą.
Tak przygotowaną sałatkę ułożyć na upieczonej rybie. Podawać z młodymi ziemniakami.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz