środa, 27 czerwca 2012

DROŻDŻÓWKI CYTRYNOWE Z JAGODAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

Z rana przygotowujemy budyń z mniejszej ilości mleka niż podano na opakowaniu. Następnie idziemy do lasu na jagody. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy aby wyrosło. Zapiekamy 20 minut w piekarniku. Po południu podajemy świeżutkie pachnące skórką cytrynową drożdżówki jagodowe z masą budyniową. Czy życie nie jest piękne! W tym przypadku to pytanie chyba retoryczne!

Drożdżówki cytrynowe z jagodami i masą budyniową.
Składniki ( na 16 sztuk):
- 1 cukier waniliowy
- 550g mąki pszennej
- 40g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 100g stopionego masła (gramatura podana przed stopieniem)
- 1/2 szklanki podgrzanego mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
-  szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny

Nadzienie:
- 2 budynie śmietankowe
- 3 szklanki mleka
- 400g jagód

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz sól. Ciasto dokładnie wyrobić rękoma, tak długo, aż będzie dostawać od dłoni. Nie zajmie to dużo czasu, bo ciasto dobrze się zagniata, można dosypać troszkę maki gdy mocno się kleiło.
Nadzienie: Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach wody. pozostawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić je na dwie części. Rozwałkować na dwa prostokąty. Na każdym rozsmarować budyń, a na wierzch wyłożyć jagody ( po równo na każdą część ciasta). Zwijać od krótszego boku w roladę. Roladę pokroić na plastry 2-3 centymetrowe. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć dłonią. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni. Gdy drożdżówki podrosną posmarować je mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.





Przepis z małymi zmianami pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej.

11 komentarzy :

  1. Piekne i pyszne drozdzowki. Uwielbiam jagody :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Drożdżówki są rzeczywiście przepyszne, połączenie jagód z budyniem okazało się znakomitym pomysłem..;) Pozdrawiam serdecznie..;)

      Usuń
  2. Ale muszą być pyszne! Może w końcu odważę się zrobić własne drożdżówki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One są obłędne. W dodatku bardzo łatwe do zrobienia, ciasto dobrze się zagniata, pięknie rośnie i aromatycznie pachnie. Trzymam kciuki za twoje pierwsze poczynania drożdżówkowe. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. słodkości na śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dzisiaj znalazły się w moim porannym menu..polecam i serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Zachęcam do spróbowania. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń