Tak długo zrobienie tej krajanki chodziło mi po głowie, aż w końcu znalazła się na moim talerzu obsypana cukrem pudrem. Kruchy spód na bazie płatków owsianych z jogurtowo-brzoskwiniową warstwą i kruszonką. Ciasto po upieczeniu zdecydowanie musi postać i ostygnąć. Krajanka ta nie należy do ciast, które zrobi furorę na wystawnym przyjęciu. To zdecydowanie propozycja na skonsumowanie w domowym zaciszu. Mimo wyglądu, jest niesamowita. Warto chociaż raz ją zrobić i docenić jej niepowtarzalny smak.
Składniki (na blaszkę 21x21)
- 200g mąki pszennej
- 250g płatków owsianych błyskawicznych
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 120g cukru
- 500g brzoskwiń
- 150g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki kokosu
Dodatkowo:
- cukier puder
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Do dużej miski wsypujemy mąkę , płatki i cukier. Dodajemy masło pokrojone w drobne kawałki. Zagniatamy ciasto, które nie będzie zbyt zwięzłe, a nawet może się kruszyć. Jednak nie będzie to nam przeszkadzać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 2/3 przygotowanej masy i rozprowadzamy ją dokładnie na dnie. Dogniatamy dłonią, aby nie było prześwitów.
Owoce obieramy ze skórki i kroimy w plastry (według uznania). Serek homogenizowany mieszamy z cukrem i cukrem waniliowy. Dodajemy do niego owoce i mieszamy, a następnie przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Posypujemy kokosem i posypujemy pozostałym ciastem, który nam został z przygotowanego spodu. Posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.
No można ewentualnie podawać z lodami..;)
Ślicznie wygląda! Musi pysznie smakować!
OdpowiedzUsuńDziękuję..rzeczywiście ta krajanka jest niesamowita..;)
OdpowiedzUsuń