piątek, 15 czerwca 2012

Krajanka jogurtowo-brzoskwiniowa.

Tak długo zrobienie tej krajanki chodziło mi po głowie, aż w końcu znalazła się na moim talerzu obsypana cukrem pudrem. Kruchy spód na bazie płatków owsianych z jogurtowo-brzoskwiniową warstwą i kruszonką. Ciasto po upieczeniu zdecydowanie musi postać i ostygnąć. Krajanka ta nie należy do ciast, które zrobi furorę na wystawnym przyjęciu. To zdecydowanie propozycja na skonsumowanie w domowym zaciszu. Mimo wyglądu, jest niesamowita. Warto chociaż raz ją zrobić i docenić jej niepowtarzalny smak. 

Krajanka jogurtowo-brzoskwiniowa.
Składniki (na blaszkę 21x21)
- 200g mąki pszennej
- 250g płatków owsianych błyskawicznych
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- 120g cukru 
- 500g brzoskwiń 
- 150g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki kokosu

 Dodatkowo:
- cukier puder



Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Do dużej miski wsypujemy mąkę , płatki i cukier. Dodajemy masło pokrojone w drobne kawałki. Zagniatamy ciasto, które nie będzie zbyt zwięzłe, a nawet może się kruszyć. Jednak nie będzie to nam przeszkadzać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 2/3 przygotowanej masy i rozprowadzamy ją dokładnie na dnie. Dogniatamy dłonią, aby nie było prześwitów.
Owoce obieramy ze skórki i kroimy w plastry (według uznania). Serek homogenizowany mieszamy z cukrem i cukrem waniliowy. Dodajemy do niego owoce i mieszamy, a następnie przekładamy na przygotowany wcześniej spód. Posypujemy kokosem i posypujemy pozostałym ciastem, który nam został  z przygotowanego spodu. Posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem. 

No można ewentualnie podawać z lodami..;)














2 komentarze :

  1. Ślicznie wygląda! Musi pysznie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję..rzeczywiście ta krajanka jest niesamowita..;)

    OdpowiedzUsuń