Najpopularniejsza sałatka, a w dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. Składa się z samych warzyw co stanowi jej atut ponieważ jest jak bomba witaminowa. Doprawiona jedynie oliwą z oliwek i posypana oregano. Nie potrzeba dodawać do niej nic więcej, żadnych innych sosów czy przypraw. Najlepsza jest oczywiście w sezonie letnim, kiedy mamy możliwość skorzystania z sezonowych warzyw. Jest wyśmienitym dodatkiem do dań z grilla w towarzystwie czosnkowych grzanek. Można ją urozmaicać wedle własnych upodobań ale najlepsza jest w wersji oryginalnej.
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 ogórek szklarniowy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- łyżka kaparów
- 10 oliwek czarnych lub zielonych
- 150g sera feta
- 1 średnia cebula (najlepiej czerwona)
- oregano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki octu
Wykonanie:
Pomidory pokroić w dużą kostkę, można to zrobić bez pomocy deski. Ogórka przekroić wzdłuż i pociąć na dość grube paski. Papryki opłukać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w cienkie paseczki. Cebulę posiekać w drobne paski.
Do dużej miski lub do półmiska przekładamy pomidory, następnie ogórki, paprykę, cebulę. Posypujemy kaparami o oliwkami. Na wierzchu rozkładamy rozkruszoną za pomocą ręki fetę. Sałatkę polewamy oliwą i octem oraz obsypujemy oregano dopiero przed samym podaniem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ile ludzi, tyle wersji salatki greckiej :) Za kazdym razem jednak smakuje rownie dobrze.
OdpowiedzUsuńDokładnie..ale ta wersja pochodzi prosto z tawerny w Grecji i ujęła mnie całkowicie..;)
UsuńUwielbiam grecką w każdym wydaniu, zwłaszcza latem smakuje wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńLatem z sezonowymi warzywami jest najlepsza..;)
Usuńale pyszna.
OdpowiedzUsuńsałatka grecka u każdego inna, ale niezmiennie pyszna. i co ważne, zawsze taka wakacyjna ;]