niedziela, 1 lipca 2012

Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką.

Wyobraźcie sobie kruche ciacho, na nim masa z białek i budyniu, rozrzucone truskawki po wierzchu posypane delikatnym kruchym ciastem. Chyba nie ma kompozycji bardziej idealnej. Ciasto mimo, że jest kruche rozpływa się w ustach. Smakuje wyśmienicie. Jest lekkie i mało słodkie. Można o nim pisać wiecznie. Ale najlepszym rozwiązaniem jest je zwyczajnie upiec. Przepis pochodzi z tej strony, ale ja zastąpiłam maliny truskawkami. Polecam! 

Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką.
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

Budyniowa pianka:
5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:
- 500g truskawek
- cukier puder

Wykonanie:
Ciasto: Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka: Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto pokrojone na pół truskawki. Truskawki łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.







7 komentarzy :

  1. pysznie wygląda. zapewne smakuje jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki..smakuje wyśmienicie następnego dnia, z dodatkiem bitej śmietany i gałki lodów waniliowych..;)

      Usuń
  2. Ależ piękne , a i smaczne zapewne to Twoje ciasto !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki..;)oj smaczne, smaczne..polecam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie zapiekałam masy budyniowej, zawsze ją robię w formie zimnego kremu, który już tylko zastyga na cieście. Ciekawy przepis, zapowiada się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto przepyszne.
    Uwielbiam tą budyniową piankę.
    Piekłam z malinami, ale z truskawkami też musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne :) podwójnie mi żal, że nie mogę jeść truskawek... :)

    OdpowiedzUsuń