piątek, 27 lipca 2012

Letnie drożdżowe pierożki z sosem miętowym i ouzo.

Ciasto na te przepyszne pierogi znalazłam tutaj. Wypróbowane zostało już nie raz także z czystym sumieniem mogę je wam polecić. Jest obłędne. Bardzo delikatne i lekko kruche. Szybko się je zagniata. Bardzo ładnie rośnie, już po 30 minutach podwaja swoją objętość. Farsz, który kryje się w drożdżowych pierożkach jest zrobiony na podstawie pierogów ruskich. Doprawiłam go jedynie kilkoma liskami mięty, startą marchewką i szczypiorkiem. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Podane z lekkim sosem miętowym wykonanym z jogurtu naturalnego, mięty i ouzo, doprawiony solą i pieprzem to kompozycja idealna na letnie dni. Danie bardzo orzeźwiające. Podawać w towarzystwie czerwonego wina. Polecam!

Letnie drożdżowe pierożki z sosem miętowym i ouzo.
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 500g mąki
- 7g suszonych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 szklanka oliwy lub oleju

Farsz:
- 400g ugotowanych ziemniaków
- 200g twarogu
- 1 mała cebula
- 5 listków świeżej mięty
- szczypiorek wg uznania
- 1 mała marchewka
- sól
- pieprz

Sos:
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki ouzo lub pastis
- sól, pieprz
- 10 listków mięty

Wykonanie.
Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać i zrobić wgłębienie. W osobnej misce połączyć ze sobą wodę oraz olej i wlać do mąki. Lekko wyrobić ciasto w misce, kiedy składniki się ze sobą połączą ciasto przełożyć na stolnicę i zagniatać do momentu uzyskania elastycznego ciasta. W razie potrzeby podsypywać mąką. Uformować kulę i przykryć ją folią spożywczą spryskaną delikatnie oliwą. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Farsz: w czasie kiedy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki oraz twaróg. Rozgniatamy je widelcem, łyżką lub tłuczkiem. Dodajemy posiekaną drobno miętę, cebulę oraz szczypiorek, a także startą na drobnych oczkach marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się ze sobą dokładnie połączyły (można posłużyć się ręką). Zakryć folią i wstawić do lodówki, żeby składniki się ze sobą "przegryzły".
Sos: do miseczki przelewamy jogurt, dodajemy śmietanę, posiekaną miętę, ouzo. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy folią i pozostawiamy w lodówce do czasu podania.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Gdy ciasto podrośnie, rozwałkowujemy je na blacie obsypanym mąką. Wykrawamy kółka szklanką lub kieliszkiem. Na każdym pierożku rozkładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do momentu zrumienienia.
Podajemy jeszcze ciepłe (chociaż na zimno też sa bardzo smaczne) polane sosem miętowym z ouzo.





3 komentarze :

  1. Śliczne są te pierożki, schrupałabym kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wobec tego zapraszam..jeszcze kilka zostało z myślą o tobie..;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne! i zapewne apetyczne! ;-)

    OdpowiedzUsuń