Ciasto maślankowe z dużą ilością wiśni i przepyszną delikatna kruszonką. W smaku przepyszne, mimo że na zdjęcia wkradł się zakalec. Niestety tak to czasem bywa, co mi akurat w zupełności nie przeszkadza. U mnie nawet takie słodkości znikają w mgnieniu oka. Polecam je zrobić z innymi owocami - takimi które wydzielają mniej soku. Długo utrzymuje świeżość gdy przechowujemy je w lodówce. Najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kakao. Polecam mimo malutkiego zakalca.
Maślankowe ciasto z wiśniami i kruszonką.
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 cukier waniliowy
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 5-6 łyżek mąki
- 3-4 łyżki cukru
- 100g masła
Dodatkowo:
- 1/2 kg wiśni wydrylowanych
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g drobno posiekanych migdałów
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 33x22 wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki przekładamy do miski i palcami rozdrabniamy do uzyskania drobnych grudek.
Ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i budyń. Mieszamy dokładnie. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy cukier cały czas ubijając. Miksujemy 7 minut. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wlewamy maślankę i olej. Następnie powoli po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami.
Ciasto przelewamy do blaszki, z góry obsypujemy je bułką tartą. Na wierzch nakładamy wiśnie i posypujemy je przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w blaszce na 15 minut. Następnie wyjmujemy je i studzimy. Posypujemy najpierw migdałami potem kakaem, a na samym końcu cukrem pudrem.
Pyszne ciasto i smakowite zdjęcia.
OdpowiedzUsuńMimo zakalca smakowało wybornie..dziękuję..;)
Usuńpo co wstawiać przepis na zakalec?
OdpowiedzUsuń