poniedziałek, 16 lipca 2012

Stare zapiski mamy i babci! Ciasto z kokosem.

Niesamowite połączenie kruchego ciasta, kwaskowatego dżemu wiśniowego i masy z białek i kokosu. Delikatne, miękkie kruche ciasto które robi się w niespełna 5 minut. Do tego dżem wiśniowy (lub powidła śliwkowe) przełamany słodką kokosową pianą z białek. Piecze się 40 minut, nie wymaga sprawdzania patyczkiem czy jest już gotowe. Ono zawsze się udaje i sprawdza się przy każdej okazji. Jedno z moich ulubionych i sprawdzonych ciast. Rekomendowane przez mamę i babcię oczywiście.

Ciasto z kokosem.
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki 
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- 1/2 kostki margaryny
- szczypta soli

Do posmarowania:
- słoik dżemu wiśniowego lub powidła śliwkowe

Piana z białek:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych

Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy cukier i łączymy ze sobą. Robimy mały dołek do którego wbijamy żółtka. Margarynę kroimy na małe kawałki i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto będzie się lekko kleić czym nie powinniśmy się przejmować, bo tak właśnie powinno być. Formujemy kulę i odstawiamy na 10 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę o wymiarach 35x23 smarujemy masłem jedynie na spodzie. Wykładamy ją papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, które należy rozprowadzić ręką. Smarujemy je jednym białkiem, a następnie wykładamy na nie dżem lub powidła równo rozprowadzając po całej powierzchni.
Białka umieszczamy w dużej misce i miksujemy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. Tak przygotowana masę rozsmarowujemy na dżemie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut do momentu zrumienia się.









3 komentarze :

  1. Wygląda cudnie, rozmarzyłam się...;) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..również miłego i słonecznego..;)

      Usuń
  2. takie 'rodzinne' przepisy są niezastąpione

    OdpowiedzUsuń