sobota, 27 października 2012

Ciasto śmietankowe z jabłkami i śliwkami.

Niezwykłe ciasto pachnące cytryną, imbirem i gałką muszkatołową. Wzbogacone dodatkowo sezonowymi owocami ( w moim przypadku jabłkami i śliwkami) gotowanymi przez 2-3 minuty w śmietanie i maśle. To dzięki kremówce ciasto jest bardzo delikatne, lekkie i puszyste. Konsystencja ciasta podobna jest do biszkoptu. Ale zapewniam, że jest o niebo lepsze. Ciasto jest proste do wykonania  i niezwykle aromatyczne już w pierwszych etapach przygotowania. Polecam na jesienno-zimowe popołudnia przy filiżance herbaty.

Ciasto śmietankowe z jabłkami i śliwkami.
(przepis własny)
Składniki:
- 100g masła
- 200ml śmietanki kremówki
- skórka z cytryny
- 150g maki pszennej
- 120g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 4 jajka
- 170g cukru
- 200g jabłek pokrojonych w kostkę
- 200g śliwek pokrojonych w kostkę

Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
Do miski wsypać cukier i wbić jajka. Ubić na puszystą masę. W osobnej misce połączyć ze sobą obie mąki, skórkę z cytryny, imbir, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszane suche składniki powoli dodawać do masy jajecznej. Na końcu dodać jeszcze ciepłą śmietanę z masłem i owocami. Dokładnie połączyć za pomocą łyżki. Przelać do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach przez około godzinę. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (po wyjęciu z ciasta patyczka powinien być suchy).









3 komentarze :

  1. Fantastyczne ciacho.Cytryna, imbir i gałka muszkatołowa to przepyszne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasta, które można przygotować dość szybko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, takie mięciutkie... I musi pachnieć obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń