Niezwykłe ciasto pachnące cytryną, imbirem i gałką muszkatołową. Wzbogacone dodatkowo sezonowymi owocami ( w moim przypadku jabłkami i śliwkami) gotowanymi przez 2-3 minuty w śmietanie i maśle. To dzięki kremówce ciasto jest bardzo delikatne, lekkie i puszyste. Konsystencja ciasta podobna jest do biszkoptu. Ale zapewniam, że jest o niebo lepsze. Ciasto jest proste do wykonania i niezwykle aromatyczne już w pierwszych etapach przygotowania. Polecam na jesienno-zimowe popołudnia przy filiżance herbaty.
(przepis własny)
Składniki:
- 100g masła
- 200ml śmietanki kremówki
- skórka z cytryny
- 150g maki pszennej
- 120g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 4 jajka
- 170g cukru
- 200g jabłek pokrojonych w kostkę
- 200g śliwek pokrojonych w kostkę
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić masło, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2-3 minuty. Zdjąć z ognia.
Do miski wsypać cukier i wbić jajka. Ubić na puszystą masę. W osobnej misce połączyć ze sobą obie mąki, skórkę z cytryny, imbir, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszane suche składniki powoli dodawać do masy jajecznej. Na końcu dodać jeszcze ciepłą śmietanę z masłem i owocami. Dokładnie połączyć za pomocą łyżki. Przelać do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach przez około godzinę. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe (po wyjęciu z ciasta patyczka powinien być suchy).
Fantastyczne ciacho.Cytryna, imbir i gałka muszkatołowa to przepyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, które można przygotować dość szybko.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, takie mięciutkie... I musi pachnieć obłędnie :)
OdpowiedzUsuń