środa, 14 listopada 2012

CIASTO CZEKOLADOWE Z RUMEM


Kolejne ciasto czekoladowe tym razem w towarzystwie rumu. Nie umiem się oprzeć dodania do ciasta alkoholu. Ciasto nabiera dzięki niemu niesamowitego aromatu, jest wilgotniejsze i o nutkę smaczniejsze. Czekolada to kolejny składnik, który króluje u mnie w domu. Jest zawsze, a gdy jej brakuje wydam ostatnie grosze, żeby ją kupić. Mam do niej słabość, chociaż nie jestem czekoladożercą. Natomiast ciasta czekoladowe są dla mnie czymś niesamowitym. Poprawiają humor, nastrajają pozytywnie, a do tego smakują wybornie. Konsystencja ciasta czekoladowego nie jest ważna. Może to być nawet biszkopt czekoladowy, bądź kruche ciasto z dodatkiem czekolady. Liczy się smak i zapach, który wydobywa się z piekarnika.
Ciasto, które dzisiaj Wam prezentuje jest bardzo wilgotne, aromatyczne, mocno czekoladowe i przepyszne. Przede wszystkich jest bardzo proste do zrobienia. Podstawowe składniki to czekolada, masło, kawa, mąka, jajko i oczywiście rum. Wszystko dodane w odpowiednich proporcjach pozwoli stworzyć coś niesamowitego czemu nie będziecie się mogli oprzeć. Zapraszam do wypróbowania. Miłego dnia!


Rumowe ciasto czekoladowe.
Składniki:
- 100g czekolady
- 150g masła
- 180g cukru
- 250ml mocnej czarnej kawy
- 150g maki pszennej
- 30g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- ¼ szklanki rumu








Wykonanie:
Do rondelka wkładamy czekoladę, masło i cukier. W miseczce mieszamy razem kawę z rumem, następnie przelewamy ją do rondelka z czekoladą. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zestawiamy z ognia i wbijamy jedno jajko. Za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Nie przerywając mieszania powoli wsypujemy obie mąki. Ciasto powinno mieć gładka konsystencję. Całość przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 175 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest dobre (patyczek powinien być suchy).
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub kakao.









5 komentarzy :

  1. Prezentuje się pysznie, smak musiał być niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho pycha! Smakowite połączenie składników. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ma cudownie głęboki kolor. A dodatek rumu z pewnością nadaje mu charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie.
    Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award. Zapaszam do siebie http://wmojejmagicznejkuchni-czekoladowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę ,że w przepisie jest za mało mąki. Brakuje też spólchniacza w postaci proszku do pieczenia. Osobiście dodałem te składniki oraz zrobiłem na wierzch jeszcze polewę czkoladową.

    OdpowiedzUsuń