czwartek, 28 marca 2013

Babeczki jogurtowe z jagodami i lukrem jagodowym.

Babeczki w stylu letnim, bo z dodatkiem dżemu jagodowego. Są idealne. Lekkie, delikatne i odpowiednio słodkie. Przepis pochodzi z książki Nigelli "How to be a domestic goddess". Pominęłam z przepisu jedynie skórkę z cytryny, ale dodałam dżem jagodowy. Przyozdobiłam je lukrem jagodowym. Nic im więcej nie potrzeba, po części zastanawiałam się czy i ten lukier im potrzebny. Jednak dodaje im to uroku. Babeczki podczas pieczenia nie wyrastają zbyt mocno. Jedynie dżem uchodzi z babeczek jak lawa z wulkanu.Szybkie, proste i  przepyszne. Polecam!

Babeczki jogurtowe z jagodami i lukrem jagodowym.
Babeczki:
- 125g jogurtu naturalnego gęstego
- 75g roztopionego masła lub margaryny
- 3 jajka
- 150g mąki pszennej
- 125g cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

Lukier:
- 100g cukru pudru
- 5 łyżeczek z jagód

Dodatkowo:
-  12 łyżeczek dżemu jagodowego
- 12 orzechów laskowych

Wykonanie:
Do miski włożyć jogurt. Wymieszać go z roztopionym masłem i jajkami. Do drugiej miski wsypać mąkę, cukier, sodę oraz sól. Wymieszać. Do suchych skałdników wlać masę jogurtową i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami. Gotową masę przełożyć do foremek. Po jednej łyżce na początek, na środek kładziemy po łyżeczce dżemu jagodowego i przykrywamy go pozostałą masą. Ciasta powinno starczyć na 12 babeczek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z jagód. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowym lukrem polewamy ostudzone babeczki i od razu ozdabiamy je orzechami.

Smacznego!







2 komentarze :