środa, 17 kwietnia 2013

Ciasto z cukinii z orzechami włoskimi i kokosową masą serową.


Hmm..Wygląda jak ciasto czekoladowe, ale nim nie jest. Długo się zastanawiałam co wyczarować z długo leżącej cukinii. Wen było tysiąc, ale na nic nie mogłam się zdecydować. Ciasto z cukinii robiłam już nie raz i za każdym razem smakowało co raz lepiej. Nie mogłam sobie podarować kolejnej okazji to upieczenia go. Jednak czegoś tym razem mi w nim brakowało. Poszperałam w lodówce i odkryłam zalegający serek twarogowy. I to był strzał w dziesiątkę. Połączenie tych dwóch ciast wyszło wspaniałe. Z góry lekko kremowy sernik, a na dole miękkie i aromatyczne ciasto z cukinii z orzechami włoskimi. 
Proponuję raz w tygodniu dać sobie trochę luzu. Zapomnieć o praniu, sprzątaniu i zrobić coś tylko dla siebie.  Rozsiąść się w fotelu lub na ulubionej kanapie, z lodówki podkraść duży kawałek ciasta z cukinii z masą serową, zaparzyć sobie ulubioną herbatę i zapomnieć o reszcie świata. To jest chyba ten moment, tu i teraz.


Ciasto z cukinii z orzechami włoskimi i kokosową masą serową.
Składniki:
Ciasto z cukinii:
- 1 duża cukinia ( po starciu dwie szklanki)
- 4 łyżki kakao
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 2 niepełne szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
- po 1 łyżeczce sody, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, gałki muszkatołowej 
Masa serowa:
- 400g serka twarogowego
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 40ml likieru kokosowego
- skórka z 1/2 limonki

Wykonanie:
Ciasto z cukinii: Cukinię należy umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy razem z cukrem na gładką i puszysta masę. Dodajemy stopniowo olej lub roztopione masło. Dokładnie ucieramy. Dodajemy partiami cukinię. Mieszamy. W osobnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem, sodą, gałką muszkatołową oraz z solą. Po jednej łyże dodajemy mąkę do ciasta. Miksujemy na małych obrotach. Na końcu dodajemy orzechy. Przekładamy do tortownicy i pieczemy w 185 stopniach przez około godzinę. Studzimy. Jeżeli ciasto wyrosło abyt mocno na środku wówczas za pomocą noża równamy górną powierzchnię ciasta. Tych resztek nie wyrzucamy tylko kruszymy w miseczce i ostawiamy do dekoracji. 
Masa serowa: Do miski przełożyć serek twarogowy, dodać cukier puder i dokładnie ze sobą połączyć. Następnie należy wlać mleko skondensowane, połączone wcześniej z likierem kokosowym i skórką z cytryny. Mieszamy do momentu połączenia się ze sobą składników. Masę serową przekładamy na ostudzone ciasto-może być jeszcze lekko ciepłe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut.
Gdy ciasto ostygnie, posypujemy go "resztkami" ciasta z cukinii, które utworzy nam z góry kruszonkę.
Przechowujemy w lodówce. Można również zamrozić.

Smacznego!




2 komentarze :

  1. Orzechy i kokos? Bardzo ciekawe i dosyć niestandardowe połączenie, ale myślę, że może smakować bardzo dobrze. Ładne zdjęcia, mam nadzieje, że moje ciasto będzie prezentować się co najmniej tak dobrze, jak Twoje. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń