piątek, 19 kwietnia 2013

Tortilla espanola ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką i mozzarellą.

To moja wersja hiszpańskiej tortilli. Oryginalna jest z surowymi ziemniakami. Ja natomiast dodałam do niej szpinak, szynkę szwarcwaldzką, mozzarellę, pomidora, marchewkę, bagietkę oraz czosnek. Danie proste, smaczne i bardzo szybkie. Spróbujcie sami, bo warto!

Tortilla espanola ze szpinakiem, szynką szwarcwaldzką i mozzarellą.
Składniki:
- 4 jajka
- ząbek czosnku
- 10 liściu świeżego szpinaku
- 1 mała marchewka
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 1/2 pomidora
- 2 kromki czerstwej bagietki
- 1/2 kulki mozzarelli

Do dekoracji:
- ulubione ziła (ja użyłam pietruszki, bazylii i koperku)







Wykonanie:
Patelnię rozgrzewamy. Przekładamy na nią masło i je rozpuszczamy. W tym czasie obieramy czosnek i marchewkę. Kroimy na dowolnej wielkości kawałki i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do momentu zrumienienia się. Zestawiamy patelnię, a marchewkę i czosnek przekładamy do miski. Do osobnego naczynia wbijamy całe jajka i roztrzepujemy je widelcem. Dodajemy do nich porwany na małe kawałki szpinak, pomidora pokrojonego w kostkę, szynkę szwarcwaldzką pokrojoną w plasterki i czosnek z marchewką. Mieszamy. Na końcu bagietkę kroimy w kostkę i dodajemy do jajecznej masy.
Patelnię rozgrzewamy i roztapiamy na niej łyżkę masła. Masę jajeczną przelewamy na patelnię i  smażymy. Od czasu do czasu zgarniamy masę jajeczną od ścianek patelni do środka. Przykrywamy przykrywką i podpiekamy, ruszając patelnią od czasu do czasu. Kiedy spód się zarumieni, patelnię przykrywamy talerzem i obracamy ją do góry dnem, żeby tortilla znalazła się na talerzu. Następnie ponownie zsuwamy ją na patelnię. Na wierzch kładziemy "podartą" mozzarellę i przykrywamy całość przykrywką. Podsmażamy jeszcze 3 minuty. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem kolejne 3 minuty. Całość przekładamy na talerz. Posypujemy ulubionymi ziołami i podajemy pokrojoną na kawałki (można samemu zjeść całą).

Smacznego!





1 komentarz :