środa, 20 sierpnia 2014

KRAJANKA Z CZEKOLADĄ I PIANKAMI


Za oknem słońce przeplata się z chmurami, a żeby nudno nie było towarzyszy mu też deszcz. Krajankowa propozycja ma podobne barwy, ciemną czekoladę i żółto-różowe pianki, a wszystko to w towarzystwie pełnoziarnistych herbatników. Kompozycja niesamowita. Słodycz przeplata się z gorzką czekoladą i delikatnie słonym ciastem. Przy pieczeniu trzeba być czujnym bo pianki szybko mogą się spalić, także przy opiekaniu ich z góry radzę nie zamykać piekarnika, a głowę lekko w niego wsadzić. Bądźcie ostrożni! 

~~ aleksandra






- 1 szklanka roztopionego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki batonów (ulubionych)
- 1 szklanka herbatników
- 1 szklanka pianek

Do miski przelewamy masło, dodajemy cukier i ucieramy. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem i dodajemy ją do masła z cukrem i jajkami. Łączymy za pomocą drewnianej łyżki. wsypujemy batony i połowę pianek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe). Wyjmujemy z piekarnika i na wierzchu posypujemy resztą pianek. Piekarnik przestawiamy na opiekanie z góry i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 3-4 minuty. Nie zamykamy piekarnika. Cały czas obserwujemy proces spiekania. Gdy pianki się zarumienią wyjmujemy i studzimy.

Smacznego!


1 komentarz :