wtorek, 16 września 2014

SERNIK Z RICOTTY I PIWNA GALARETKA

Kocham wrzesień, bo kocham figi. Moja rodzina sceptycznie patrzy się na te małe fioletowe cudeńka. Ja natomiast uwielbiam je nad wyraz. Na dobre podbiły moje serce w Grecji, kiedy mogłam je zrywać bezpośrednio z samochodu, bo drzewa figowe rosną tam przy samej ulicy. Znajomy Grek przynoszący codziennie wiadro rano zebranych fig. Raj na ziemi, którego nie da się opisać. Smak tych dostępnych w Polsce zdecydowanie się różni. Nie są tak soczyste i słodkie (przynajmniej u mnie na rynku mi się jeszcze takie nie trafiły) jak tam. Ale mimo wszystkie ciężko mi się im oprzeć. 
Dzisiaj chciałabym Tobie zaproponować sernik na bazie ricotty z dodatkiem fig z galaretką piwną o smaku cytrynowym. Fajne orzeźwiające połączenie, lekko kwaskowatej ricotty, delikatnie słodkich fig i piwa o smaku cytrynowym, a wszystko to na kruchym spodzie. 



SERNIK Z RICOTTY I PIWNA GALARETKA
( tortownica o średnicy 22cm)

Spód:
(jak do tego sernika z małą zmianą)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 maki krupczatki
- 100g masła zimnego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 450g sera ricotta
- 200g jogurtu greckiego
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
Galaretka:
- 250 ml piwa o smaku cytrynowym
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości dodanego piwa)

Spód: obie mąki przesypujemy na blat, dodajemy cukier, proszek do pieczenia robimy dołek i wbijamy do niego jajko. Za pomocą widelca łączymy składniki. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy szybko ciasto. Wsadzamy do woreczka i pozostawiamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy je na koło o średnicy tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia). Jeżeli zostanie nam ciasta (a powinno) to oblepiamy też boki (niczym ich nie smarujemy a ni nie obsypujemy). Tak przygotowaną formę z ciastem wstawiamy na 20 minut do piekarnika. 
Masa serowa: W misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową i mieszamy je za pomocą trzepaczki do połączenia się składników (można użyć miksera). Masę wylewamy na gorące ciasto i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach przez 25-30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretka: W rondelku umieszczamy piwo i podgrzewamy je razem z cukrem, palcem sprawdzamy czy jest wystarczająco ciepłe, wówczas zestawiamy z ognia. Odlewamy go troszkę do kubka (3-4 łyżki) i rozpuszczamy w nim żelatynę. Powoli dodajemy ją do piwa w rondelku i mieszamy energicznie trzepaczką żeby nie powstały grudki. Galaretkę pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na sernik. Chłodzimy ciasto przez 1-2 godzin i podajemy.

Smacznego!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz