poniedziałek, 15 września 2014

BABECZKI Z OREO


                          

Sprawdź. To dobre słowo. Babeczki są świetne, wilgotne, a do tego z oreo i kremem na bazie serka mascarpone. Proste, szybkie i smaczne. W sam raz kiedy goście nas zaskoczą swoją wizytą. Jeśli nie masz oreo wsadź owoc, wypełnij je dżemem. Niech wyobraźnia zadziała. Z każdym dodatkiem będą wyśmienite.

BABECZKI Z OREO
(6 babeczek w kształcie chlebków)

Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki ricotty
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 6 sztuk ciasteczek oreo
Krem;
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 125g serka mascarpone
- 125g ricotty
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 ciastka oreo

Wykonanie jest banalne. do jednej miski wsypujesz suche składniki. W drugiej misce umieszczasz mokre składniki. Następnie mokre składniki wlewamy do mokrych, mieszamy widelcem i przelewamy 1/2 ciasta do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Oreo łamiemy na pół i układamy na cieście, zalewamy je drugą pozostałą masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczmy 25 minut. Wyjmujemy, studzimy.
Wykonanie kremu to połączenie wszystkich składników mikserem i na koniec dodanie do niego pokruszonych ciasteczek oreo. Delikatnie mieszamy krem z ciasteczkami i dekorujemy nim babeczki. 





2 komentarze :

  1. o rany! jakie pyszne! proszę, zostaw mi troszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie babeczki to spełnienie marzeń każdego amatora oreo :D

    OdpowiedzUsuń