wtorek, 7 października 2014

BANANOWY SERNIK Z CZEKOLADĄ

                                  


Ostatnio ciągle piekę serniki. Kompozycje smakowe są przeróżne i sama już się pogubiłam, który jest lepszy od którego. Dawniej najbardziej smakował mi sernik tradycyjny z przepisu mojej cioci. Jednak z biegiem lat i po wypróbowaniu nowych zdobytych od znajomych przepisów stwierdzam, że ja je po prostu uwielbiam w każdej postaci. No może pomijając te na zimno-jakoś nigdy nie zdobyły mojego uznania.
Sernik bananowy z czekoladą to nowe smaki jak dla mnie. Taka wariacja jeszcze nie miała u mnie miejsca, także mogę nazwać ją nowością. Sernik jest bardzo ciekawy. Banan jest lekko wyczuwalny, a czekolada powoduje że sernik nie jest za słodki. W środku sernik jest wilgotny co ja uwielbiam w tego typu wypiekach.
Może ta propozycja przypadnie Ci do gustu ;)

miłego
~ aleksandra



BANANOWY SERNIK Z CZEKOLADĄ
(tortownica 23 cm)

Składniki:
Spód:
- 2 czubate łyżki kakao
- 50g czekolady gorzkiej rozpuszczonej
- 100g masła roztopionego
- 200g herbatników czekoladowych

Masa serowa:
- 800g twarogu
- 100 ml likieru bananowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 jajka
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 banany
- 180g miodu (około 5 czubatych łyżek) płynnego
- 1/2 szklanki cukru
- 50g czekolady gorzkiej pokrojonej w kostkę

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Tortownicę (sam spód) wykładamy papierem do pieczenia.

Spód: Herbatniki mielimy na proszek, dodajemy czekoladę, masło oraz kakao. Wszystko dokładnie łączymy (najlepiej ręką) i wykładamy na dno tortownicy. Dobrze rozprowadzamy i ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa: Twaróg mielimy. Dodajemy do niego likier oraz śmietanę i dokładnie ze sobą łączymy. W dużej misce ucieramy razem masło z cukrem do uzyskania w miarę puszystej masy. Wlewamy miód i dobrze miksujemy. Nie przerywając miksowania wbijamy po jednym jajku. Wsypujemy mąkę oraz po łyżce dodajemy twaróg i dobrze ze sobą łączymy za pomocą miksera. Jednego banana rozgniatamy widelcem i dodajemy go do masy serowej razem z czekoladą. Drugiego banana kroimy na plasterki i wykładamy przy rancie na dnie tortownicy. Gotową masę ostrożnie przelewamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Ciasto studzimy w piekarniku. Po usunięciu rantu wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!


2 komentarze :

  1. Wygląda pysznie:) Jest bardzo puszysty i ten czekoladowy spód...mmm...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też kocham serniki, w każdej postaci :) Twój wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń