poniedziałek, 6 października 2014

SERNIK KOKOSOWIEC Z ANANASEM

                   

                   

Miałam wczoraj zamieścić wpis z wykorzystaniem pasty słonecznikowej jednak nic z moich słodkości nie zostało, dlatego muszę to przełożyć na inny dzień.
Dzisiaj chciałabym zaproponować sernik z kokosem i ananasem. Nie jest to typowa propozycja na jesień ale mi to w zupełności nie przeszkadza. Sernik jest bardzo kruchy i przy tym wilgotny. Smak jest bardzo zrównoważony. Połączenie kokosa i ananasa chyba zna każdy. Jest niepowtarzalne i tak unikatowe, ze dołączenie do tych dwóch składników jeszcze innego smaku jakoś nie bardzo mnie przekonuje. Nie lubię kombinować, wolę tradycję i prostotę, dlatego wykonanie tego sernika jest bardzo proste i mało fantazyjne. Robi się go w niecałe 15 minut. Piecze troszkę dłużej ale ten aromat roznoszący się po domu chciałoby sie aby trwał dłużej niż pieczenie ciasta. To co zabierasz się do pracy?

miłego
~ aleksandra

                                  

SERNIK KOKOSOWIEC Z ANANASEM
(tortownica 21 cm0

Składniki:
- ok 15 biszkoptów
- 700g twarogu
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka kokosu
- 4 jajka
- 5 plastrów ananasa
- 50 ml soku z ananasa

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).  Na spodzie układamy biszkopty.
Do dużej miski wsypujemy cukier oraz wbijamy całe jajka. Ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 5-8 minut). Dodajemy kokos wymieszany z budyniem. Dokładnie ze sobą łączymy. Twaróg miksujemy razem z jogurtem naturalnym, 1 plastrem ananasa i sokiem (najlepiej za pomocą blendera lub robota kuchennego). Po łyżce dodajemy twaróg do masy jajecznej i ucieramy. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Po 5-7 minutach wyjmujemy sernik i na wierzchu kładziemy plastry ananasa (jeżeli masa jest dość ścięta na górze, wówczas ananasa lekko wpychamy w ciasto). Pieczemy 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy sernika z piekarnika. Zostawiamy go tam na 15 minut. Następnie studzimy go w temperaturze pokojowej. Po usunięciu obręczy wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego!


                  

3 komentarze :