wtorek, 14 października 2014

LEKKI TORCIK Z RICOTTĄ I DOMOWĄ KONFITURĄ




Jesień za oknem w pełni. Ja nabrałam ochoty na coś lekkiego, letniego i szybkiego w przygotowaniu. I tak oto powstał przepyszny torcik na bazie biszkoptu przełożonego ubitą śmietaną  w połączeniu z domową konfiturą truskawkową. 
Uwielbiam!




TORCIK Z RICOTTĄ I DOMOWĄ KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ
(blaszka 28x40)

Składniki:
Biszkopt:
(kwestia smaku)
- 7 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ciepłej wody (dodałam od siebie)

Krem:
- 1 litr śmietanki 36%
- 250g serka ricotta
- 5 łyżek domowej konfitury truskawkowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20g żelatyny

Nasączenie biszkoptu:
- mocna herbata

Dodatkowo:
- 3 łyżki konfitury truskawkowej

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Blaszkę o wymiarach (sam spód) wykładamy papierem do pieczenia.
Białka przekładamy do dużej miski i ubijamy na dość sztywną pianę - nie ma być bardzo sztywna. Następnie po łyżce w krótkich odstępach wsypujemy cukier. Należy go dobrze zmiksować z białkami. Nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Na końcu wsypujemy w trzech partiach mąkę ziemniaczaną wymieszaną i przesianą z mąką pszenną. Mieszamy za pomocą szpatułki lub na wolnych obrotach miksera do momentu połączenia się składników. Należy to zrobić szybko i sprawnie. Gotową masę przelewamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30-35 minut - do suchego patyczka. 
Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika i rzucamy blaszkę na podłogę z wysokości 40-45 centymetrów. Studzimy przez 10 minut w blaszce. Następnie odwracamy ją do góry dnem i zdejmujemy papier do pieczenia z biszkoptu. Pozostawiamy na kratce do całkowitego ostudzenia.

Kiedy biszkopt stygnie przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w 5-6 łyżkach ciepłej wody i pozostawiamy do wystudzenia na 10-15 minut.
Zimną śmietanę wlewamy do dużej miski i ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy po łyżce serka ricotta. Do zimnej żelatyny dodajemy trochę ubitej śmietany z ricottą i dokładnie mieszamy.  Powoli dodajemy ją do miski z ubitą śmietaną i łączymy wszystkie składniki przy pomocy miksera. Na końcu dodajemy po łyżce konfitury truskawkowej (można dodać inną swoja ulubioną). 

Ostudzony biszkopt kroimy na pół, a następnie każdą z połówek kroimy wzdłuż. Otrzymujemy 4 blaty ciasta o wymiarach 14x20. Każdy z blatów nasączamy herbatą. Na jednym z blatów rozsmarowujemy 1 łyżkę konfitury, a na niej rozsmarowujemy 1/5 kremu. Na górę kładziemy kolejny blat biszkoptu, konfitura, krem i tak jeszcze dwa razy. Pozostały krem rozsmarowujemy delikatnie na bokach. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Przed podaniem dekorujemy owocami.

Smacznego!






3 komentarze :