poniedziałek, 2 lutego 2015

SZPINAKOWIEC Z CYTRYNĄ I GRANATEM

                                    

Za oknem zrobiło się biało, trawa została zakryta białym puchem. Bałwany można spotkać prawie na każdy  podwórku. Jedni się cieszą z nadejścia tej prawdziwej, może i krótkotrwałej zimy inni się smucą. Ja lubię każdą porę roku, ale zima jak jest taka nijaka jak w tym roku nie przypadła mi do gustu. Chciałabym żeby za oknem dominowała już soczysta zieleń oświecana promieniami słońca. Jednak jeszcze trochę przyjdzie mi poczekać na takie widoki dlatego postanowiłam sobie je zafundować. Upiekłam zanany może  większości z Was leśny mech. Ciasto na bazie szpinaku przełożone kremem i ozdobione pestkami granatu. Wyczuwalność szpinaku jest minimalna sięgająca do zerowej, pyszny delikatny krem z nutką cytrynową nadaje ciastu orzeźwienia i  świeżości. Konieczny do wypróbowania.

~ aleksandra

Szpinakowiec z cytryną i granatem

Ciasto:
- 4 jajka
- 450g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/3 szklanki oleju
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- zielony barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Krem:
- 400ml śmietanki kremówki
- 200g dżemu cytrynowego (lub 100g lemon curd)
- 3 łyżki cukru pudru

 Dodatkowo:
- pestki granatu

Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy. Jajka ubijamy z cukrami na jasna i puszystą masę. Powoli dolewamy olej cały czas ubijając. Mąkę łączymy w osobnej misce razem z proszkiem. Dodajemy ja w dwóch partiach do masy jajecznej. Na końcu dodajemy odsączony szpinak i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Teraz też można dodać barwnik spożywczy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Po godzinie można sprawdzić czy ciasto jest gotowe.
Upieczone ciasto studzimy. Wyjmujemy je z tortownicy i obcinamy wierzch ciasta. Pozostałe ciasto dzielimy na 2 lub 3 części.

Śmietankę przelewamy do miski i ubijamy razem z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Następnie dodajemy dżem lub lemon curd. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta (blat - krem- blat- krem - blat (jeżeli wyszły nam 3 blaty)-krem. Wcześniej odkrojoną górną część rozkruszamy na górze ciasta i ozdabiamy pestkami granatu.
Ciasto może stać w lodówce przez około 3-4 dni.

Smacznego!




           Inspiracja

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz