wtorek, 31 marca 2015

CUDO! SZPINAK Z BANANEM

                                  

Wraz z nadejściem wiosny w moim codziennym menu pojawiły się soki warzywno - owocowe. Codziennie w wyciskarce ląduje inna kompozycja warzyw i owoców. Kombinuję jak mogę i Wam również to polecam. Takie soki to codzienna dawka witamin i energii, która jest nam potrzebna w ciągu dnia.
W moim dzisiejszym soku znalazły się takie warzywa i owoce jak:

- banan: zawiera dużo magnezu, wapnia i potasu, to zastrzyk witamin C i E 

- szpinak: bogaty w żelazo oraz antyoksydanty, które wspierają mechanizmy obronne naszego organizmu, zawiera witaminy C, E, K, B1, B2, B6 oraz jod, mangan czy karoten

- marchew: aż w 90% składa się z wody, około 7% to składniki odżywcze takie jak: węglowodany, białka, tłuszcze i celuloza, pozostałe 2% to składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk i kobalt), witaminy (A, B1, B2. B6, C, E, K, H, PP) oraz kwas foliowy czy kumaryny

- jabłko: bogate w pektyny, które oczyszczają nasz organizm, zawierają dużo witaminy C, soli zasadowych oraz potas i żelazo

- pomarańcza: źródło witaminy C i karotenu oraz witamin z grupy B, są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów, które wspomagają działanie witaminy C

~ aleksandra





SOK SZPINAK Z BANANEM

Składniki:

- średni banan
- garść szpinaku
- sok z jednej pomarańczy

Te składniki miksujemy przy pomocy blendera czy malaksera

- 1 średnia marchew
- 1 jabłko

Z tych składników wyciskamy sok w wyciskarce i dodajemy do szpinaku, banana i pomarańczy. Jeszcze raz wszystko dobrze miksujemy i przelewamy do szklanki.

Smacznego!







2 komentarze :