środa, 1 kwietnia 2015

NIEZAWODNA BABKA CYTRYNOWA

                                     


To już chyba ostatnia propozycja babki na te święta. Tym razem padło na cytrynową. Przepis dostałam od znajomej, która robi ją od lat. I po upieczeniu jej wiem dlaczego jest ona corocznym faworytem na świątecznym stole. Chociaż w ciągu roku też ciężko jej nie upiec.  Jaka jest babka cytrynowa? Pyszna, delikatna, wilgotna i niesamowicie cytrynowa. Smak cytryny przełamałam lukrem ajerkoniakowym. Niebo w gębie, co nie podlega żadnej dyskusji!

~ aleksandra






BABKA CYTRYNOWA Z LUKREM AJERKONIAKOWYM

Ciasto:
- 250g maki
- 250g cukru pudru
- 100g masła
- 100g margaryny
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego (opcjonalnie) 

Lukier:
- cukier puder
- ajerkoniak

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 165 stopni. Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać mąką. 

Margarynę i masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli wlewamy ostudzony tłuszcz nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy ubita pianę z białek, skórkę z cytryny i sok. Bardzo delikatnie mieszamy masę tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka. 

Lukier: jeżeli o niego chodzi to robię go na oko. Do cukru pudru wlewam ajerkoniak. Mieszam i dosypuję albo cukru pudru albo dolewam ajerkoniaku do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz