poniedziałek, 30 marca 2015

IRISH CREAM CHEESECAKE

                                

Cudo! Kolejna propozycja sernika tym razem z lekką niedominującą nutą irish cream. Delikatny, puszysty na ciasteczkowym spodzie. Długo testowałam, żeby uzyskać taką konsystencję, która spełni oczekiwania nie tylko moje, rodziny ale i znajomych. Ten sernik spełnił moje oczekiwania w 100%. Jeden kawałek syci jednak ciężko się oprzeć, żeby nie rozglądać się za kolejnym. 

~ aleksandra





IRISH CREAM CHEESECAKE
(tortownica o średnicy 23-24 cm)

Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g roztopionego masła

Masa serowa:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płaskie mleka w proszku
- 125 roztopionej gorącego masła
- 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
- sok z jednej cytrynny
- 2/3 szklanki syropu irish cream

Krem:
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 twarogu na sernik z wiaderka
- 3 łyżki syropu irish cream

Wykonanie: 

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno i dodać do nich roztopione masło. Dobrze ze sobą wymieszać i wyłożyć je na dno torownicy. Docisnąć rozprowadzając je równo na całej powierzchni. Tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Do dużej miski wsypać cukier i wbić żółtka. Białka umieścić w osobnej misce. Żółtka z cukrem dobrze utrzeć (około 5 minut). Dodać do nich mleko w proszku i mąkę ziemniaczaną. Nie przerywając ucierania wlewać do masy małym strumieniem gorące masło. Dobrze zmiksować, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Wlać sok z cytryny oraz syrop irish cream. Następnie należy dodawać po łyżce twarogu. Ucierać przez około 5 minut. W tym czasie w osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka, które następnie dodajemy do masy serowej. Szybko i sprawnie wymieszać ze sobą, żeby piana nie opadła. Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 55 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy sernika z piekarnika tylko pozostawiamy go w nim na 15 minut. Po tym czasie otwieramy lekko piekarnik i pozostawimy w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Sernik po ostudzeniu opada.

Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy syrop, a następnie po łyżce twarogu.

Ostudzony sernik pokryć kremem i posypać sproszkowaną kawą rozpuszczalną.

Sernik przechowujemy w lodówce do 4 dni.

Smacznego!





3 komentarze :

  1. Przeklinać nie wolno :D Ale sernik wygląda tak wspaniale, że od razu przyszło mi do głowy słowo, które podlega cenzurze :P Idealne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Małgosiu ;) chyba wiem jakie słowo przyszło Ci do głowy ;)

      Usuń