wtorek, 29 września 2015

BABECZKI FERRERO ROCHER

                                      

Przepyszne, proste i eleganckie babeczki Ferrero Rocher. Jeżeli lubicie czekoladę, nutellę, orzechy to ta mała słodkość jest właśnie dla Was! Uzależniają, prowokują i nie sposób im się oprzeć. W mojej rodzinie każdy znalazł w nich coś dla siebie. Dzieciom smakowały chyba najbardziej, bo kto z nich nie lubi czekolady i nutelli ;)

~ aleksandra





BABECZKI FERRERO ROCHER
(12 sztuk) źródło

Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 55 g gorzkiej czekolady posiekanej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki śmietany 18%

Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g nutelli

Dodatkowo:
- 12 pralinek Ferrero Rocher
- 12 szt orzechów włoskich
- 12 łyżeczek nutelli

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszać mąkę, zmielone orzechy, sodę i proszek. W rondelku rozpuścić masło. Zestawić je z ognia i dodać połamaną czekoladę. Wymieszać do momentu rozpuszczenia. Ostudzić.
Wsypać kakao i wymieszać rózgą kuchenną.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać ekstrakt z wanilii. Powoli dolewać ostudzoną masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Dodawać śmietanę na przemian z suchymi składnikami i  wymieszać do momentu połączenia się składników. Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 wysokości. Piec w 170 stopniach przez 20 minut. Ostudzić.

W babeczkach zrobić wgłębienie i wypełnić je kremem nutellą, a w środek wcisnąć po jednym orzechu laskowym.

W misce zmiksować ze sobą nutellę i mascarpone. Gotowym kremem ozdobić babeczki i wcisnąć w niego po pralince.

Smacznego!




                                     

6 komentarzy :