środa, 21 października 2015

MURZYNEK NA SKARMELIZOWANYM MAŚLE


Na samą myśl o murzynku nasuwa mi się mnóstwo wspomnień z czasów kiedy byłam mała. Ośmielę się je nazwać ciastem z dzieciństwa. Dawne przepisy zawierały w sobie margarynę zamiast masła, polewę na bazie kakao lub produkt czekoladopodobny zamiast prawdziwej czekolady 90%. Mimo tego ciasta były robione z sercem i  z pełnym zaangażowaniem. Dzisiaj rzadko widzi się w przepisach margarynę, chociaż tak naprawdę nie wiadomo ile z nas faktycznie jej używa zamiast masła. W tym przepisie nie ma blefu - jest masło i to skarmelizowane. Mleko krowie zastąpione jest mlekiem migdałowym. Na spodzie są orzechy pekan, a na wierzchu przepyszna polewa czekoladowa. Miękkie, czekoladowe ciasto rozpływające się w ustach, które przy każdym kęsie przenosi nas do przeszłości. 
I kto by przypuszczał, że kiedyś to ciasto królowało na naszych stołach zamiast brownie, które przybyło do nas z Ameryki. Czasem dobrze jest powrócić do starych sprawdzonym i niezawodnych przepisów.

~ aleksandra





MURZYNEK NA SKARMELIZOWANYM MAŚLE
(keksówka 11x25)

Ciasto:
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka migdałowego (można użyć krowiego)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 15 sztuk orzechów pekan (opcjonalnie)

Dodatkowo:
- 85 g gorzkiej czekolady
- 15 g białej czekolady
- posiekane orzechy pekan do dekoracji

Wykonanie:

Masło wsadź do rondla i podgrzewaj na małym ogniu przez 10-12 minut, aż masło będzie miało złoty kolor i  zacznie pachnieć orzechami. Zdejmujemy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy wzdłuż na środku orzechy pekan.

Cukier ucieramy z całymi jajkami przez około 8 minut. Powoli wlewamy mleko. Dokładnie miksujemy, następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy wszystkie składniki się dobrze ze sobą połączą wlewamy powoli skarmelizowane masło. Krótko miksujemy. Gotowe ciasto delikatnie przelewamy do blaszki, żeby orzechy się nie poprzesuwały. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i  pieczemy przez około godzinę do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy orzechami pekan, zjadamy.

Smacznego!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz