piątek, 23 października 2015

PROSTE CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI


Każdy ma swoje ulubiony przepis na ciasto z jabłkami. Ja też mam takie. Bez kremu,galaretek, żadnych zbędnych mas. Wilgotne, miękkie ciasto z powciskanymi w nie jabłkami, oprószone orzechami i cukrem. Ciasto proste niewymagające wielu składników. Jego prostota polega na tym, że na początku należy odmierzyć wagę jajek. Do tego dostosowujemy wagę mąki i  cukru. Ilość oleju to 145-150 g. Dodajemy proszek do pieczenia i cynamon. Orzechy i cukier do posypania. Ot to cała lista składników. Może ktoś z Was się skusi na tak przepyszne i aromatyczne ciasto.

~ aleksandra





CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
(tortownica 23 cm)

Ciasto:
- 190 g jajek
- 190 g cukru
- 190 g mąki
- 150 g oleju
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
- 4-5 średniej wielkości jabłek (szara reneta, antonówka)
- 10 sztuk orzechów pekan posiekanych grubo
- 2 łyżki brązowego cukru

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę. Zwalniamy obroty miksera i powoli wlewamy olej. Dokładnie miksujemy. Dodajemy po łyżce mąki połączonej z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki i wciskamy w nie pokrojone w grube plastry jabłka. Posypujemy wszystko orzechami u cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1,5 godziny (w zależności od piekarnika, należy sprawdzić po godzinie czy jest już gotowe). Studzimy je i posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!





2 komentarze :