niedziela, 4 października 2015

TORT CZEKOLADOWO - KWAWOWY

                                       

Tort powstał trochę z przypadku, bo eksperymentowałam z biszkoptem. W lodówce znalazło się kilka składników na krem i tak powstał ten pyszny tort. Prosty do zrobienia biszkopt czekoladowy, nasączony kawą i przełożony dżemem z czarnej porzeczki oraz kremem kawowym. Oblany przepyszną błyszczącą polewą czekoladową. Mało słodki, kuszący idealnie sprawdza się na różnych uroczystościach. Jeden z lepszych tortów jakie miałam okazję w życiu jeść. 

~ aleksandra





TORT CZEKOLADOWO - KAWOWY
( tortownica 24 cm)

Biszkopt:
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka wody

Krem kawowy:
- 1 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 250 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 kawa 3w1
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody

Polewa czekoladowa:
- 90 ml śmietanki 36%
- 30 g kakao
- 120 g cukru brązowego
- 110 ml wody
- 20 g miodu
- 13 g żelatyny

Dodatkowo:
- 1/2 szklanki mocnej kawy do nasączenia
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki (4 czubate łyżki)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (góra-dół). Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka upić na lekko sztywną pianę. Dodawać łyżka po łyżce cukier. Mąkę przesiać razem z kakao i wymieszać razem z czekoladą. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku po każdym dobrze miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera na minimum i wsypujemy mąkę wymieszaną z czekoladą. Na końcu dodajemy wodę i miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy 35 minut. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i zrzucamy go na ziemię z wysokości około 30-40 centymetrów. Pozostawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy następnie go z blaszki, pozbywamy się papieru. Kroimy biszkopt wzdłuż na dwa blaty. Jeden blat wkładamy ponownie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).Każdy z blatów biszkoptu nasączamy kawą i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (po dwie łyżki na blat).

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce sarka homogenizowanego i  wsypujemy kawę 3w1. Ostudzoną żelatynę powoli wlewamy do kremu nie przerywając miksowania. Gotowy krem wykładamy na blat w tortownicy. Przykrywamy go drugim blatem (dżemem do kremu). Dociskamy i wstawiamy do lodówki na 6 godzin lub na całą noc. Gdy masa zastygnie wyjmujemy tort z blaszki i  polewamy go polewą czekoladową. 

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę cały czas mieszając trzepaczką żeby dokładnie się rozpuściła. Gotową przecedzamy przez sito. Odstawiamy do ostudzenia od czasu do czasu mieszając. Gdy polewa ostygnie i zacznie powoli tężec, ale nadal będzie dość rzadka wylewamy ją na tort. Dokładnie rozprowadzamy ją na górze jak i na bokach. Chłodzimy przez 3-4 godziny.

Smacznego!





2 komentarze :

  1. ale ten torcik musiał być pyszny..kocham połączenie czekolady z kawą ;)

    OdpowiedzUsuń