niedziela, 3 stycznia 2016

SERNIK KAWOWY (na herbatnikach)


Uwielbiam piec i wymyślać nowe smaki serników. Z ich jedzeniem jest już troszkę gorzej - może się już przejadałam. Jednak ten sernik jest jednym z moich faworytów. Niesamowicie kremowy z dodatkiem kawy na kakaowych herbatnikach. Na wierzchu jest przepyszna, delikatna masa jogurtowa, co sprawia że przypomina on jeszcze bardziej popularną kawę z mlekiem. Już nie raz gościł na niejednej uroczystości i na każdej zdobywał uznanie gości. Bardzo polecam!

~ aleksandra




SERNIK KAWOWY
(tortownica 21-23 cm)

Spód:
- 150 g herbatników kakaowych lub czekoladowych
- 100 g masła roztopionego i przestudzonego

Masa serowa:
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 szklanka śmietanki 36%

Warstwa jogurtowa:
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu czekoladowego

Wykonanie:

Śmietankę podgrzewamy  z kawą (nie gotujemy). Dokładnie mieszamy żeby kawa się rozpuściła. Studzimy.
Herbatniki mielimy na pył. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej herbatniki, dokładnie i równomiernie je dociskając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
Twaróg ucieramy żeby uzyskać gładką masę. Dodajemy do niego pozostałe składniki i miksujemy najpierw na najniższych obrotach (około 1-2 minut). Później zwiększamy obroty na około 2 minuty. Gotową masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie nie otwierając piekarnika zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 90 minut. 
Jogurt mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Wylewamy go, równomiernie rozprowadzając na upieczonym serniku i pieczemy przez następne 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Smacznego!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz