środa, 18 listopada 2015

ŚWIĄTECZNE MINI CIACHA


No więc czas na testowanie świątecznych wypieków powoli się zaczyna. Ja na pierwszy rzut proponuję piernikowe mini ciacha z pomarańczową glazurą. Miękkie, puszyste mało skomplikowane z dużą ilością orzechów. Przepyszne i delikatnie zdrowe na bazie brązowego cukru i mąki żytniej. 
Oczywiście każdy wypiek jest kwestią gustu, zwłaszcza na świątecznym stole. Większość z mojego otoczenia lubi tradycyjne ciasta. Ja jednak lubię troszkę poeksperymentować.

~ aleksandra



ŚWIĄTECZNE MINI CIACHA
(6 sztuk)

Ciasto:
- 0,5 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 158 g maki żytniej typ 720
- 150 g brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 1 duże jajko
- 58 g roztopionego ostudzonego masła 82%

Glazura:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki letniej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- 1,5 łyżki roztopionego masła 82%

Dodatkowo:
- garść mieszanki oprzechów

Wykonanie:

Mleko zagotować z przypraw a do piernika. Ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Wnętrze foremek wysmarować masłem i odstawić.
Masło wymieszać z jajkiem, ekstraktem i ostudzonym mlekiem.
W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. 
Suche składniki przesiać do mokrych składników i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 17-18 minut. Studzimy na kratce.
W czasie kiedy babeczki stygną przygotowujemy glazurę. Wszystkie składniki na nią dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Gotową glazurę rozsmarowujemy za pomocą łyżki na mini ciastkach. We wgłębieniu umieszczamy posiekane orzechy.

Smacznego!


                                                     Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

2 komentarze :