środa, 4 listopada 2015

TORT DYNIOWY Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI




To już chyba ostatni wypiek z dodatkiem dyni. Szaleństwo na słodkości z jej dodatkiem przechodzą powoli do przeszłości. W tym roku troszkę poeksperymentowałam, żeby stworzyć coś bardzo smacznego, okazałego i odpowiedniego na każdą okazję. Moja ostatnią dyniową propozycją jest tort z kremem dyniowym przełożony powidłami śliwkowymi. Biszkopt wzbogacony jest przyprawą do piernika co razem stanowi spójną całość. Tort do lekkich nie należy ponieważ zrobiony jest na bazie masła, mimo wszystko bardzo go polecam. Zdecydowanie należy do wilgotnych wypieków, co ja bardzo sobie cenię. 
A Wy macie jakieś ciekawe propozycje na torty z dodatkiem dyni?

~ aleksandra


TORT DYNIOWY Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI
( tortownica 23-24 cm)

Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 300 g miękkiego masła
- 300 g puree z dyni
- 50 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- herbata do nasączenia blatów (opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.

Białka lekko spieniamy i dodajemy do nich cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy żółtka, dokładnie ze sobą ubijając. Mąkę i przyprawę do piernika łączymy ze sobą. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i łyżka po łyżce dodajemy mąkę do masy jajecznej. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy biszkopt. Wyjmujemy go z blaszki i zdejmujemy z niego papier do pieczenia. Kroimy do wzdłuż na 3 blaty równej grubości. Jeden blat kładziemy na paterze i smarujemy go 1/3 ilości powideł śliwkowych.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszysta masę. Do puree z dyni dodajemy zmielone orzechy laskowe, cynamon i przyprawę do piernika. Do ubitego masła dodajemy w małych ilościach puree z przyprawami. Ucieramy około 2-3 minut. Gotową masę dzielimy na 3 części. Jedną rozsmarowujemy na przygotowanym wcześniej blacie, przykrywamy go kolejnym blatem i powtarzamy te czynność włącznie z rozsmarowaniem na nim powideł śliwkowych. Ponownie kładziemy już trzeci blat biszkoptu, go także smarujemy powidłami i masą dyniową. Boki tortu też pokrywamy delikatnie kremem. Wstawiamy tort do lodówki na kilka godzin. 

Smacznego!





2 komentarze :