wtorek, 5 stycznia 2016

SNIKERS (bez pieczenia)



Dlaczego snikers, a nie snickers? Ponieważ daleko mu do oryginału, a w smaku też nie do końca przypomina popularnego batona. 
Pomimo tego, jest to ciasto proste do wykonania, pyszne i delikatne. Herbatniki czekoladowe poprzekładane masą budyniową i krakersami. Zwieńczone karmelem i solonymi orzechami ziemnymi. 
Dzieci bardzo je lubią i zawsze upominają się o więcej. Chętnie też pomagają przy składaniu ciasta w całość. Polecam!

~ aleksandra


 


SNIKERS
(blaszka 20x25cm)

Masa budyniowa:
- 1 l mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 jajko
- 1/2 cukru
- 220 g masła

Dodatkowo:
- 180 g herbatników kakaowych lub czekoladowych
- 180 g krakersów solonych
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 1/2 szklanki posiekanych solonych orzechów ziemnych

Wykonanie:
W garnku zagotowujemy 3/4 l mleka razem z masłem. Do pozostałego mleka dodajemy pozostałe składniki masy budyniowej i dokładnie je mieszamy żeby nie było grudek. Na gotujące się mleko powoli wlewamy przygotowaną masę. Gotujemy około 1 minuty żeby budyń zgęstniał. Zestawiamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i studzimy do temperatury pokojowej. 
Masę budyniową dzielimy na 3 równe części. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki czekoladowe. Na nich rozsmarowujemy masę budyniową i kładziemy krakersy. Ponownie wykładamy masę budyniową i herbatniki czekoladowe. Na wierzchu rozsmarowujemy ostatnią część masy budyniowej. Lekko podgrzaną masę kajmakową wylewamy na wierzch, równomiernie ją rozprowadzając. Całość posypujemy podprażonymi orzechami ziemnymi. Schładzamy w lodówce przez całą noc. 

Smacznego!




                                        Inspiracja

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz