sobota, 11 lutego 2012

Babeczki z mleczno-jajecznym wypełnieniem i kremem twarożkowym.

Babeczki z ciasta herbatnikowego wypełnione mleczno-jajeczną masą udekorowane kremem z delikatnego twarożku śmietankowego. Kruche ciasto z herbatników zamiast kruchego ciasta to bardzo dobra alternatywa dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na zagniatanie składników. Wnętrze babeczek ma bardzo lekką konsystencję. Krem na bazie twarożku jest bardzo delikatny i długo utrzymuje swoją świeżość. Babeczki przechowywać najlepiej w lodówce. 

Babeczki z mleczno-jajecznym wypełnieniem i kremem twarożkowym.

Składniki:
Ciasto:
- 200g herbatników maślanych
- 1 jajko
- 80g masła w temperaturze pokojowej
- 50g mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wypełnienie babeczek:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1  łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- 1/2 szklanki gorącego mleka


Krem twarożkowy:
- 4 łyżki twarogu delikatnego śmietankowego (użyłam President)
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- kilka kostek gorzkiej czekolady


Wykonanie:
Ciasto: Herbatniki pokruszyć, można w tym celu wykorzystać robot kuchenny lub wałek do ciasta. Przełożyć je do miski. Dodać mąkę i cukier waniliowy - wymieszać. Wbić jajko i dodać margarynę. Wyrobić na dość jednolitą masę. Foremki do muffinek wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przygotowaną masą, nie zapominając o ściankach. Wstawić do lodówki na min 30 minut lub więcej jeśli mamy czas.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wypełnienie: Mleko wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia i odstawić do lekkiego ostudzenia. Jajka wbić do miski i rozbełtać widelcem. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie ubić za pomocą widelca bądź trzepaczki. Do tak powstałej masy powoli wlewać mleko cały czas ubijająć. Masa będzie miała konsystencję lejącą, także proszę się nie martwić, ze jest zbyt rzadka, po upieczeniu się to zmieni. Powstałą masą wypełnić foremki. Piec 25-30min. Po upieczeniu ostudzić.
Krem: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć i wstawić do lodówki do czasu podania.
Tarty udekorować kremem tuż przed podaniem i posypać startą czekoladą.





3 komentarze :

  1. Troszkę pracy chyba przy nich jest, ale wyglądają fantastycznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asieńko troszkę czasu trzeba im poświęcić..ale wydaje mi się że są tego warte..;))

      Usuń