wtorek, 14 lutego 2012

Racuszki cynamonowe.

Najprostsze i najłatwiejsze racuchy z nutą cynamonu. Mąkę cynamonową można przygotować o wiele wcześniej i przechowywać przez sześć miesięcy w słoiku. Przed smażeniem należy dodać mleko, jajko oraz olej. Niezbyt dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni. Do przygotowania tego smakołyku można zatrudnić nawet najmłodszych domowników. 
Racuszki dzięki proszkowi do pieczenia bardzo ładnie wyrastają i nawet po ostudzeniu są puszyste. Doskonale smakują z konfiturą wiśniową oprószone cukrem pudrem. W cieplejsze dni polecam z lodami waniliowymi.
                              


Racuszki cynamonowe
Cynamonowa mąka:
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki mielonego cynamonu
- 2-2,5 łyżek cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka soli
Oraz:
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju



Wykonanie:
Przygotuj litrowy pojemnik. Na dno wsyp mąkę, potem cynamon, potem cukier, proszek do pieczenia i na końcu sól. Wstrząśnij słoikiem, aby składniki się wymieszały, a potem szczelnie zamknij (tę mąkę można przechowywać do sześciu miesięcy).
Zrób racuszki: wymieszaj mleko z jajkiem i olejem, dodaj 1,3 szklanki cynamonowej mąki i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie-ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej na średnim ogniu, łyżką nakładaj porcje ciasta - nie za duże bo ciasto rośnie podczas smażenia. Smaż z obu stron na brązowy kolor. 


    
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej - "Spotkanie Pachnące"




6 komentarzy :