wtorek, 21 lutego 2012

Lasagne z mięsem mielonym i ziemniakami.

Nietypowa zapiekanka z ciasta kruchego z dodatkiem ziemniaków, mięsa mielonego, pomidorów pod beszamelem. Lasagne, którego płaty ciasta znajdują się pod farszem i delikatnie na wierzchu. Polane o kremowej konsystencji sosem i zapieczone. Doprawione podstawowymi przyprawami jak sól, pieprz i słodka papryka. Czasami im mniej składników tym lepiej. 
Dodatków do zapiekanki można wykorzystać zdecydowanie mniej zależnie od formy w jakiej będziemy zapiekać. 
Bogata w smaku i bardzo aromatyczna. Mielone mięso można zastąpić zgrilowanymi kawałkami kurczaka lub podsmażonym boczkiem. 

Lasagne z mięsem mielonym i ziemniakami.
Ciasto:
-150g mąki pszennej
-50g mąki żytniej
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
-  szczypta soli

Farsz:
- 3 średnie ziemniaki
- 3 marchewki
- 600g mięsa mielonego
- puszka krojonych pomidorów 
- kostka rosołowa (dowolna)
-sól, pieprz
- suszona papryka




Sos:
- 0,5 l mleka
- jajko
- 3 łyżki maki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Dodatkowo:
- mozzarella
- ser żółty

Wykonanie:
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
Farsz: Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Zgotować na półtwardo w osolonej wodzie. Przecedzić na sitku i opłukać zimną wodą. 
Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobniutko. Podsmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso. Podsmażyć i wlać pomidory z puszki i dodać kostkę rosołową. Poddusić wszystko na patelni do momentu wyparowania wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
Sos: Mleko wlać do niewielkiego rondelka. Zagotować i dodać jajko. Szybko połączyć z mlekiem trzepaczką. Cały czas energicznie mieszając dodać mąkę. Powinien powstać gładki sos, bez grudek.
Całość: Ciasto rozwałkować na cienki placek. Żaroodporną formę wysmarować oliwą i wyłożyć nią ciasto. Na dno położyć ugotowane ziemniaki, a na nie marchewkę. 
Warzywa przykryć sosem mięsnym. Na wierzch położyć kawałki mozzarelli i zalać połową sosu. Zwisające ciasto nałożyć na farsz i ponownie polać całą górną powierzchnię sosem. Na samym końcu zetrzeć żółty ser. 
Piec 40-45min w 200 stopniach.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz