poniedziałek, 20 lutego 2012

TIRAMISU INACZEJ

Lekki kawowy deser z serkiem mascarpone. Można go porównać do słynnego włoskiego tiramisu. Tutaj jednak bez jajek, a z dodatkiem śmietanki 36% i jogurtu greckiego. Dobrze ubita śmietanka zagwarantuje sztywność kremu w  przeciwnym wypadku wyjdzie wodnisty. Dżem z czarnej porzeczki można z czystym sumieniem zastąpić świeżymi owocami. Słodko polecam.








Oniro, deser z serka mascarpone.
Składniki:
- 400g podłużnych biszkoptów 
- 250g serka mascarpone
- 400g jogurtu greckiego
- 200g śmietanki 36%
- amaretto
- cukier puder
- 8 listków żelatyny lub 4 łyżki żelatyny w proszku
- 2 filiżanki mocnego espresso
-  pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
- kakao

Wykonanie:
Masa:
Śmietanę ubić na sztywno. następnie dodać jogurt i dokładnie ze sobą połączyć, potem dodać mascarpone. Wszystko zmiksować ze sobą na jednolitą masę. Dodać do smaku amaretto i cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodać ją do powyższej masy. Bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Wstawić masę do lodówki do czasu przygotowania pierwszej warstwy biszkoptowego spodu deseru.

Całość:
Biszkopty nasączyć w kawie i układać je blisko siebie w naczyniu, który będzie efektownie prezentował deser. Na biszkopty nakładamy połowę przygotowanej masy z serka mascarpone. Na wierchu rozsmarowujemy dżem. Ponownie nasączamy biszkopty i układamy je na warstwie z dżemu, następnie rozsmarowujemy pozostałą masę z serka.Oprószamy obficie kakao. I pyszne oniro gotowe do spożycia. Wypadałoby pozostawić je przez kilka godzin w lodówce, ale kto się ośmieli to uczynić?

Smacznego!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz