Składniki:
- pomidor
- pół główki sałaty lodowej
- garść rukoli
- 150g fasolki szparagowej
- 3 jajka
- kilka listków bazylii
- 2 kostki łososia
- 3 ugotowane ziemniaki w łupinkach
- sól, pieprz
- skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
- oliwa
- 2 łyżki tymianku
Do natarcia łososia ( W miseczce razem wymieszać po 1 łyżeczce: majeranku, imbiru, soli, pieprzu, czerwonej papryki, suszonej bazylii oraz dodać sok z połowy cytryny).
Sos:
- 2 żółtka
- 2 łyżki musztardy
- olej rzepakowy
Żółtka utrzeć, dodać musztardę, a następnie powoli wlewać olej. Ucierać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sos powinien być dość gęsty. Wstawić do lodówki.
Wykonanie.
Ugotowane ziemniaki obrać z łupinek i pociąć na średniej grubości plastry. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, pokropić oliwą i posypać tymiankiem, a następnie zapiekać w 200 stopniach do czasu zrumienienia się.
Łososia natrzeć przyprawami i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika i zapiekać 30 minut w 200 stopniach.
W tym czasie umyć pomidora i pokroić go według uznania. Wrzucić do miseczki i dodać kilka listków bazylii, skórkę i sok z połowy cytryny. Dokładnie wymieszać i odstawić. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i podsmażyć na patelni.
Filiżanki do espresso wysmarować masłem i wyłożyć ich spód bazylią wbić jajko i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Podanie.
Duży talerz wyłożyć, rukolą i sałatą "podartą" na mniejsze kawałki (kilka mniejszych listków odłożyć). Następnie układać kolejno ziemniaki, fasolkę, pomidora razem z zalewą, łososia i jajka. Na końcu pomoczyć w sosie odłożone listki sałaty i ułożyć na talerzu. Resztą sosu polać sałatkę. Doprawić solą i pieprzem.
apetyczne, aptyczne...
OdpowiedzUsuńApetycznie..ale i pracochłonnie..ale czego się nie robi żeby podniebienie było zadowolone..pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń