Ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki
- 100g masła
- 30g drożdży
- Skórka otarta z jednej cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
- 750g jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250g rodzynek
Nadzienie makowe:
- 2 czubate szklanki maku
- 2-3 jajka
- 200g masła
- 100g posiekanych orzechów laskowych
Kruszonka:
- 200g mąki
- 100g cukru
- 150g zimnego masła
- szczypta cynamonu
Polewa:
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 zapachy rumowe
- 2/3 łyżki wody
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z dwoma łyżkami mąki, ciepłym mlekiem i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wlać gotowy rozczyn do miski z przesianą mąką, dodać miękkie masło, cukier, skórkę i sól. Zagnieść ciasto po czym przykryć i odstawić, by wyrosło.
Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce, wymieszać z rodzynkami, cukrem i cynamonem, odstawić.
Mak sparzyć, dokładnie odsączyć i bardzo starannie wymieszać z jajkami, roztopionym letnim masłem oraz posiekanymi orzechami.
Na natłuszczonej blaszce rozłożyć wyrośnięte ciasto, przykryć je jabłkami, a następnie masą makową.
Masło na kruszonkę drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami i rozkruszyć na warstwie makowej.
Ciasto odstawić na 20 minut, by wyrosło, po czym piec 40 minut w 200 stopniach.
Składniki polewy dokładnie wymieszać i polać nią jeszcze gorące ciasto.
Znalezione w dodatku do "Poradnika Domowego".
Wygląda na bardzo pracochłonne, ale jak widzę przy dobrej organizacji wcale nie pochłania tak wiele siły ani czasu ;)
OdpowiedzUsuńA jaki efekt!
To prawda pracy nad tym ciastem jest trochę..ale efekt wynagradza wszystko..;)) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń