Bardzo smaczny krem brokułowy o idealnej konsystencji i zielonym kolorze. Dodatek wina wzbogaca smak, ale nie przeważa nad głównym składnikiem. Parmezan można dodać do kremu już podczas gotowania, co zagęści zupę i wzbogaci jej smak. Można podawać z grzankami serowymi. Polecam ten krem na rozgrzanie dla całej rodziny.
Krem brokułowy
Składniki:
- 1-2 brokuły
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 średnia pietruszka
- 4 ziemniaki
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 1,5-2 litrów bulionu (smak według uznania)
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pieprz
- pestki słonecznika i dyni
- 4 łyżki tartego parmezanu
- łyżka mąki kukurydzianej (ewentualnie)
Wykonanie:
Do dużego garnka wlać oliwę i włożyć masło - roztopić. Na gorący tłuszcz wrzucić drobno pokrojony czosnek i cebulę. Lekko zrumienić. W tym czasie obrać ziemniaki i pietruszkę, opłukać je i pokroić w małą kostkę, a następnie dodać do czosnku i cebuli. Podsmażyć, żeby ziemniaki troszkę zmiękły. Wlać 1/2 porcji bulionu i podgotować. Następnie wrzucić brokuł podzielony na mniejsze kawałki i wlać pozostały bulion. Gotować na małym ogniu. Doprawić winem, papryką i pieprzem. Pestki słonecznika i dyni podsmażyć na patelni. Gotową zupę zmiksować blenderem na krem. Jeżeli krem będzie za bardzo wodnisty można dodać mąkę ziemniaczaną. Podawać posypany słonecznikiem, pestkami dyni oraz parmezanem.
fajnie, że słonecznik jest do pochrupania, brokuł pod każdą postacią jest pyszny
OdpowiedzUsuńOj fajnie..a w towarzystwie grzanek serowych wszystko komponuje się jeszcze lepiej..pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń